S gör som vanligt – tar fram dyngspridaren

Replik från M i Region Stockholm om vården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att diskutera vårdpolitiken i sak heter det att M och övriga fyra partier i ledningen för Region Stockholm ”svältföder” vården när vi tvärtom ökat resurserna och de aldrig tidigare har varit större. Replik från Tobias Nässén.
I stället för att diskutera vårdpolitiken i sak heter det att M och övriga fyra partier i ledningen för Region Stockholm ”svältföder” vården när vi tvärtom ökat resurserna och de aldrig tidigare har varit större. Replik från Tobias Nässén.

REPLIK. Socialdemokraternas nya partisekreterare Tobias Baudin verkar nervös över den lätt kaosartade starten för den socialdemokratiska enpartiregeringen.

Detta kan jag förstå, men sorgligt ändå att så tidigt i sin nya roll visa upp vad som är Socialdemokraternas standardmetod – att dra ut dyngspridaren i debatten och skvätta på politiska meningsmotståndare.

I stället för att diskutera vårdpolitiken i sak heter det att Moderaterna och övriga fyra partier i ledningen för Region Stockholm ”svältföder” vården när vi tvärtom ökat resurserna och de aldrig tidigare har varit större.

Regionfullmäktige i Stockholm är den näst största demokratiskt valda församlingen i Sverige där partierna debatterar och beslutar om gemensamma skattemedel, men ändå skriver partisekreterare Baudin med troligen blossande röda kinder att ”den demokratiska kontrollen går förlorad”.

Faktum är att när väljarna i förra valet röstade i landstings/regionvalen så blev det enligt partiets egen eftervalsanalys ett ”katastrofval” för Socialdemokraterna.

Partiet skriver om sjukvården att ”enligt en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Socialdemokraterna anser 56 procent av väljarna att tillgängligheten försämrats de senaste fyra åren. Endast 18 procent anser att den förbättrats. Missnöjet med tillgängligheten är betydligt mindre i Stockholms län än i resten av landet”.

En viktig orsak till katastrofvalet var kort sagt att under Socialdemokraternas ansvar i regering och i många regioner 2014–2018 så fördubblades vårdköerna.

Sjukvården i Sverige och i Region Stockholm är bland den allra bästa i världen sett till medicinska resultat. Samtidigt har vi i Sverige utmaningar med framtidens kompetensförsörjning, bristande tillgänglighet och att säkra en god vård till allt fler äldre med kroniska sjukdomar.

Låt oss ha en seriös debatt om detta i stället för att dra ut dyngspridaren. Det sänker det offentliga samtalet, och riskerar att skvätta mest på partisekreterarens egna vita sneakers.


Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE