ÅSIKT

Samarbete med SD är ett steg mot tystnad

Slutreplik från Jonas Sjöstedt om M & SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Den som samarbetar med ett rasistiskt parti tycker snart det är obekvämt att kritisera dem så som man bör, skriver Jonas Sjöstedt.
DEBATT

SLUTREPLIK. De flesta svenskar ser med stor oro på Donald Trump. Vi funderar och pratar med varandra om vad vi kan göra för att liknande krafter aldrig ska ges inflytande i vårt land. Hur står vi bäst emot de som lever på att sprida hat och splittring?

Men medan vi andra arbetar för att det aldrig ska hända här öppnar Moderaterna för att ge makt åt Sverigedemokraterna.

Moderaterna har redan anpassat sin retorik för att legitimera sitt samarbete med dem. Nyss sa Anna Kinberg Batra att SD var ett rasistiskt parti – i dag vägrar hon att säga det och gör sitt bästa för att undvika frågan. Partisekreteraren Tomas Tobé följer samma talepunkter i sin artikel.

Det är en av de stora farorna med att börja samarbeta och göra sig beroende av ett parti som SD. Den som samarbetar med ett rasistiskt parti tycker snart det är obekvämt att kritisera dem så som man bör. Det kan vi se i vår närhet.

I Finland samarbetar moderaternas motsvarighet med Sannfinländarna. De senare hamnar gång på gång i skandaler på grund av grov rasism, men på grund av samarbetet har de borgerliga samarbetspartierna ofta legat lågt med kritiken.

Det är en mycket farlig utveckling om andra partier på grund av makthunger undviker att vara tydliga gentemot rasismen.

Vänsterpartiet kommer alltid att stå upp mot rasismen. Vi ser att sådana som Trump och SD trivs bäst när klyftorna växer och människor är rädda för varandra.

Därför arbetar vi för en ekonomisk politik som är till för alla, inte bara för de rikaste. Vi behöver bygga ett samhälle som håller ihop.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM