Vi satsar 800 miljoner extra på Sveriges äldre

Socialministern: Nya resurser i vårbudgeten direkt till äldreomsorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi gör större satsningar på äldreomsorgen än de M och KD har med i sin budget – satsningar som kan göra verklig skillnad, skriver Lena Hallengren.
Vi gör större satsningar på äldreomsorgen än de M och KD har med i sin budget – satsningar som kan göra verklig skillnad, skriver Lena Hallengren.

DEBATT. Sverige har en stor äldre generation som har arbetat och slitit ett helt yrkesliv för att bygga det här landet.

Som pensionärer har de rätt att förvänta sig en trygg ekonomi – och en stark äldreomsorg. Därför ökade regeringen resurserna till välfärden under den förra mandatperioden – och så ska vi fortsätta.

Moderaterna och Kristdemokraterna hade en annan strategi. I sin budget, som fick stöd av Sverigedemokraterna, sänkte de skatten med 20 miljarder, skar två miljarder på äldreomsorgen och la därefter till några riktade projekt inom äldreområdet.

Två av dessa projekt har regeringen nu valt att inte gå vidare med, därför att de bedömdes sakna tillräckliga effekter. Projektmedlen var på 310 miljoner kronor. Det är pengar som aldrig har utbetalats och som kommunerna heller inte har efterfrågat.

Vi kommer i stället göra ännu större satsningar – som kan göra verklig skillnad. Regeringen aviserade redan hösten 2018 fem nya välfärdsmiljarder för 2019.

I vårbudgeten får kommunerna också 500 miljoner kronor mer riktade direkt till äldreomsorgen. Det avsätts därutöver 300 miljoner kronor för att bygga fler äldreboendeplatser.

De kommande åren ska vi fortsätta öka resurserna, det sker redan i år och ska fortsätta varje år under mandatperioden. Den kommande mandatperioden ska minst 20 miljarder kronor i extra statliga medel tillföras välfärden. Det är så vi rustar Sverige för de stora demografiska förändringar som väntar.

Kommunerna ska använda pengarna inom den del av äldreomsorgen där de ser att behoven är störst. Vad äldreomsorgen behöver är stora generella resurstillskott i miljardklassen så att fler kan anställas – inte fler små symbolsatsningar som skapar mer byråkrati och detaljstyrning.

Vi höjde de statliga satsningarna på kommunal välfärd med 35 miljarder under den förra mandatperioden och vi anställde över 100 000 fler personer i välfärdsverksamheterna. Nu kommer vi fortsätta.

Vi ska både höja pensionerna och stärka omsorgen för våra äldre. Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.


Lena Hallengren, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Publisert:

LÄS VIDARE