Kurderna är inte guds gåva till Mellanöstern

Replik till Vänsterpartiet från Assyriska riksförbundet om Trumps beslut att dra USA ur Syrien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det kan komma som en chock för Sjöstedt att hedersmord främst förekommer bland kurder i Syrien. Militanta kurdiska grupper har lärt sig att utnyttja frågan om kvinnorättigheter eftersom de har räknat ut att det ger dem sympatier i väst, skriver Kara Hermez, förbundsordförande, Assyriska riksförbundet.
Det kan komma som en chock för Sjöstedt att hedersmord främst förekommer bland kurder i Syrien. Militanta kurdiska grupper har lärt sig att utnyttja frågan om kvinnorättigheter eftersom de har räknat ut att det ger dem sympatier i väst, skriver Kara Hermez, förbundsordförande, Assyriska riksförbundet.

REPLIK. Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt i spetsen argumenterar emot Trumps beslut att dra USA ur Syrien. Sjöstedt skriver bland annat "Låt oss samlas för den enda progressiva och hoppfulla delen av Syrien. De som besegrade IS, där olika folk lever tillsammans och där kvinnor har rättigheter.

Vi som kommer från området och som har familj och släkt kvar där kan inget annat än beklaga V:s reservationslösa hyllande av kurdiska grupper. Den nordöstra delen av Syrien som tagits över av den militanta kurdiska gruppen PKK:s syriska gren YPG kännetecknas av mord, förtryck, nyttjande av barnsoldater och etnisk rensning.

Övergreppen är dokumenterade av Amnesty, Human Rights Watch och andra människorättsorganisationer. Under detta självutnämnda PKK-styre förtrycks assyrier och araber – men även kurder som inte stödjer PKK:s separatistiska agenda. 

Det kan komma som en chock för Sjöstedt att hedersmord främst förekommer bland kurder i Syrien. Militanta kurdiska grupper har lärt sig att utnyttja frågan om kvinnorättigheter eftersom de har räknat ut att det ger dem sympatier i väst. 

Många har även felaktigt fått för sig att YPG besegrat IS på egen hand. Sanningen är att den största delen av kampen i Syrien har utförts av den syriska armén. Den kurdiska milisen har varit en viktig del, men kriget mot IS har också använts som en täckmantel för kurdisk expansionism. 

Det enda realistiska för människorna i nordöstra Syrien är att leva tillsammans i ett multietniskt samhälle och inte att tvingas in under en militant, ultranationalistisk kurdisk grupp. Alla goda krafter behöver samlas mot diktaturen i Damaskus, men man gör syrierna en björntjänst om man samtidigt legitimerar ett PKK-styre. 

Den hotande turkiska inmarschen utgör naturligtvis en fara för alla i nordöstra Syrien. Men att helt blunda för komplexiteten i situationen och utmåla den kurdiska milisen som guds gåva till Mellanöstern tyder på att man helt tappat proportionerna och i stället okritiskt upprepar ren propaganda. 

För att vara ett parti som säger sig brinna för mänskliga rättigheter och stå på de förtrycktas sida är det förvånande hur ofta V förblivit helt tysta om förtrycket av assyrier och andra. Vi har inte hört något fördömande av kurdiska PKK och YPG när dessa mördat, attackerat och förtryckt assyrier, yazidier och andra ursprungsbefolkningar.

Det är dags för Jonas Sjöstedt och hans partikamrater att stå upp för de förtryckta och inte för militanta, separatistiska och förtryckande grupper. 


Kara Hermez, förbundsordförande Assyriska riksförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE