Debatt

M och KD, ni missar en svensk solrevolution

Centerpartiet: De förkastar förnybart – och förespråkar dyr kärnkraft i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu gäller det att haka på solrevolutionen. Sverige ligger redan långt efter många länder och vi har inte tid att vänta längre, skriver Rickard Nordin.
Nu gäller det att haka på solrevolutionen. Sverige ligger redan långt efter många länder och vi har inte tid att vänta längre, skriver Rickard Nordin.

DEBATT

DEBATT Sommaren är en glädjens tid inte bara för dem som gillar att bada, grilla och hänga på uteserveringar. Det finns en annan typ av soldyrkare som också hyllar sommaren: Alla dem som har solceller på huset.

Och de blir allt fler. Branschen har vuxit enormt, med 50 procent under flera år.

Efter sommaren lär det ta ännu mer fart när Ikea börjar sälja solceller. Intresset för solceller hemma på taket är större än någonsin. I februari stod över 12 000 i kö för att få ta del av solcellsstödet. Samtidigt börjar det också byggas större solparker, även om utvecklingen på näringslivssidan inte gått lika snabbt.

Nu gäller det att haka på solrevolutionen. Sverige ligger redan långt efter många länder och vi har inte tid att vänta längre.

Därför är det glädjande att Centerpartiet fick igenom flera satsningar på solenergi i januariavtalet. Nu ökar solcellsstödet med 300 miljoner. I klartext innebär det att kön kommer minska och många fler får möjlighet att installera solceller på taket.

I januariavtalet finns också Centerpartiets förslag om ett grönt avdrag. Det innebär att den som investerar i klimatsmart teknik får rabatt. Avdraget är dubbelt så stort som ett rut-avdrag och omfattar inte bara arbetskostnaden, utan även materialet. Det kan handla om solceller på taket, batterier i källaren eller en laddstolpe på uppfarten.

På sikt anser vi att det gröna avdraget ska ersätta solcellsstödet, så att man slipper vänta på pengarna och kan sätta igång direkt.

Det måste dock göras mer. Centerpartiet vill stärka incitamenten för att producera solenergi.

Även andelsägande i solparker måste vara skäl att få solcellsstöd. På det sättet kan även dem som bor i solsnåla lägen eller i lägenhet dra nytta av solenergin. Vi vill också att det ska bli tillåtet att dra elledningar mellan husen, så att villaägare kan dela på elen från de soligaste taken och skapa en solpool. Eller varför inte från en gemensamt ägd solpark till hela kvarteret.

Men solrevolutionen ställer också krav. I branschen larmar man nu om att den stora efterfrågan har skapat en brist på installatörer. Därför är det viktigt att de yrkestekniska gymnasieutbildningarna går i takt med den utveckling som sker.

Här är vi i Centerpartiet beredda att politiskt styra mot fler installatörer om det krävs för att solkraften ska kunna byggas ut i den takt som efterfrågan anger.

Tyvärr är det inte alla som vill se det fantastiska som nu sker. Trots att det är både billigare, enklare och snabbare att ställa om till förnybart har flera partier plötsligt börjat förespråka utbyggnad av ny kärnkraft. Det skulle kräva enorma statliga subventioner, men vem som ska betala har kärnkraftsförespråkarna inget svar på. Dessutom ligger den nya tekniken som ofta lyfts fram i debatten i bästa fall 30 år bort. Klimathotet är alldeles för akut för att vi ska kunna vänta så länge.

Motståndet till de förnybara energikällorna syns inte minst hos Moderaterna och Kristdemokraterna. I förra höstbudgeten från M och KD som röstades igenom i riksdagen kapades anslagen till solenergi kraftigt, vilket Centerpartiet sedan var med och höjde igen i vårbudgeten.
Vi väljer en annan väg. Centerpartiet är och förblir de största förespråkarna för solkraft som en av framtidens stora energikällor. Nu gäller det att inte tappa styrfart, utan öka tempot och bejaka den vilja som finns, uppmuntra ännu fler, att investera i solenergi. Solrevolutionen har bara börjat.


Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

REPLIK Varför avveckla fossilfri kärnkraft, Centern?

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Centerpartiet

Rickard Nordin

Solenergi

Moderaterna

Kristdemokraterna

Kärnkraft