KD är inte sekulära – de är bara mot islam

Replik från Humanisterna om religionens roll i samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

KD är inte ute efter att värna det sekulära samhället. De verkar mer ute efter att stärka kristendomens roll på andra livsåskådningars bekostnad, skriver Dinky Daruvala, Ulf Gustafsson och Patrik Lindenfors.
KD är inte ute efter att värna det sekulära samhället. De verkar mer ute efter att stärka kristendomens roll på andra livsåskådningars bekostnad, skriver Dinky Daruvala, Ulf Gustafsson och Patrik Lindenfors.

REPLIK. Soheila Fors avslutar sin debattartikel den 5 augusti, ”Låt inte förtrycket från mullorna få fäste här”, med uppmaningen ”religionen måste skiljas från samhället, religionen måste bli en privatsak.”

Det är förstås glädjande att en kandidat för KD i EU-valet landar i en liknande slutsats som Humanisterna. Det finns dock anledning att betvivla att KD delar Fors åsikter.

I en rad frågor har KD arbetat i motsatt riktning. I stället för att försvara barns rätt till egen religionsfrihet värnar man de religiösa friskolorna. Man vill att de öronmärkta statliga bidraget till religiösa organisationer ska öka.

Man har föreslagit att anställda inom vården ska ha rätt att arbetsvägra med hänvisning till religiös uppfattning.

På senare tid har Ebba Busch Thor även framfört synpunkten att ”traditionella kristna värderingar” skulle kunna användas som motmedel i segregerade förorter. Att hederskultur finns även bland kristna och inte står i konflikt med traditionella kristna värderingar är något som KD blundar för.

KD är inte ute efter att värna det sekulära samhället. De verkar mer ute efter att stärka kristendomens roll på andra livsåskådningars bekostnad.

Sverige ska vara ett samhälle där staten behandlar alla religioner och andra livsåskådningar likvärdigt. Där religiösa ledare inte sätter normerna på vissa orter. Där ingen tvingas följa eller tillhöra en viss kulturell sedvänja eller livsåskådning.

Att religion är en privatsak innebär dock inte att religionsutövning inte får finnas i det offentliga rummet.

Dinky Daruvala, styrelseledamot Humanisterna
Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna
Patrik Lindenfors, styrelseledamot Humanisterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE