Debatt

Vi håller på att slå rekord i skjutningar

Benjamin Dousa: Kriminella ska sitta inlåsta, inte springa runt på våra gator med automatvapen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om man på riktigt hade sett problemen och menat allvar med sin politik på detta område hade man skärpt straffen, slopat straffrabatten och utökat polisens resurser. Kriminella ska sitta bakom lås och bom, inte springa runt på våra gator med automatvapen, skriver Benjamin Dousa (MUF).
Om man på riktigt hade sett problemen och menat allvar med sin politik på detta område hade man skärpt straffen, slopat straffrabatten och utökat polisens resurser. Kriminella ska sitta bakom lås och bom, inte springa runt på våra gator med automatvapen, skriver Benjamin Dousa (MUF).

DEBATT

DEBATT. Klockan 9:58 och första larmet kommer in till SOS Alarm. En kvinna har blivit avrättad på öppen gata i Malmö. Det närmsta vittnet är den lilla bebis hon hade med sig. Kvinnan avlider till följd av sina skador.

Det här är inte längre en extraordinär händelse. Sedan årsskiftet har 195 bekräftade skjutningar skett runt om i landet. En del av dessa slutade med dödlig utgång, 26 personer har dött. Majoriteten av dessa skjutningar har kopplingar till gängkriminalitet, och det verkar som att måndagens skjutning inte är något undantag.

Skjutningar och gängkriminalitet är nu så vanligt att vi alla mer eller mindre har blivit avtrubbade. Ingen höjer längre på ögonbrynet när det rapporteras om skottlossning, om det inte är i det egna närområdet.

Kanske är det också därför vi ser hur kriminaliteten eskalerar och regeringens insatser är obefintliga? Det räcker inte bara att fördöma saker på Twitter, det behövs riktig politik.

Antalet sprängningar är hittills i år redan 43 procent fler än hela förra året. Förra året skedde 306 skjutningar i Sverige och 45 personer dog. I år, i slutet av augusti, är siffran 195 skjutningar och 26 avlidna. Fortsätter det på samma spår resten av året riskerar Sverige att få ett nytt rekord som man inte kan vara stolt över – ett rekord som borde få regeringen att skämmas. Brottsförebyggande rådet har även rapporterat att antalet misshandelsfall och våldtäkter ökar, och att det skett en snabb ökning av antalet rån mot barn och unga.

Den svenska polisen gör vad den kan för att hindra utvecklingen. Men det går inte att komma ifrån att det finns ett underskott på antalet poliser, bara i Tyskland finns nästan dubbelt så många poliser per invånare som i Sverige.

Resurserna här är knappa och utredningar läggs på hög. Tyvärr har polisen, säkerhetspolisen och tullen i åratal underfinansierats, men Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet tycks inte dela den verklighetsbeskrivningen.

I stället för att kraftigt satsa på att bygga ut polisen läggs skattepengar på subventioner till byggbolag, friår, familjevecka och höjda bidrag. Bara det miljöpartistiska friåret kostar 8 miljarder under mandatperioden, vilket motsvarar 15 803 poliser. I den senaste budgeten skar man dessutom ned med 232 miljoner på polisen i jämförelse med M/KD-budgeten.

Det grova våldet håller på att slita sönder vårt samhälle. Samtidigt har regeringen under sina fem år inte levererat politik som skulle göra skillnad på riktigt. Det är tydligt att regeringen blundar för verkligheten, att man inte prioriterar medborgares trygghet och säkerhet.

För om man på riktigt hade sett problemen och menat allvar med sin politik på detta område hade man skärpt straffen, slopat straffrabatten och utökat polisens resurser.

Kriminella ska sitta bakom lås och bom, inte springa runt på våra gator med automatvapen.

Måndagens skjutning är ett kvitto på ett system som har havererat. För man ska alltid kunna röra sig fritt på gator och torg i Sverige, oavsett var man befinner sig någonstans. Moderaterna har tidigare presenterat stora satsningar på fler poliser för att kunna upprätthålla säkerheten och möta brottsligheten. Man har också föreslagit en särskild gängbestämmelse som skulle fördubbla strafflängden för den som begår ett gängrelaterat brott. Det här är politik som gör skillnad.

Vi vill också se att dagens mängdrabatt slopas så att den som är kriminell också ställs till svars för alla de brott som han eller hon begår. Dessutom ska reglerna för villkorlig frigivning skärpas.

Att ta tillbaka tryggheten i Sverige är antagligen den viktigaste politiska frågan just nu. Sprängningar och skjutningar får inte bli så vanligt att människor konstant oroar sig för sin egen eller för sina barns säkerhet. Den som inte kan leva ett liv i trygghet är heller inte fri.

Benjamin Dousa, förbundsordförande (MUF)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Polisbristen

LÄS VIDARE

DEBATT Bara väljarna kan stoppa våldet nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisbristen

Rättspolitik

Benjamin Dousa

Kriminella nätverk

Kriminalpolitik

Muf, Moderata ungdomsförbundet