Ni kan inte köpa er fria från klimatkrisen, M

Replik från S om regeringens klimatpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ska göra det som krävs för att nå Parisavtalets mål och en rättvis klimatomställning, skriver Marlene Burwick och Hanna Westeren.

REPLIK. Louise Meijer (M) går i en debattartikel till angrepp på regeringens klimatpolitik, men hon kastar sten i glashus.

Sverige har som mål att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. För att nå de kraftfulla utsläppsminskningar som krävs inom alla sektorer och i hela landet behövs investeringar, tekniksprång och politiskt mod. Därför blir våra satsningar inom både klimatklivet och industriklivet oerhört viktiga.

Klimatklivet är det största stöd som finns för klimatåtgärder och är en mycket stark drivkraft för omställning i hela landet. Hittills har 3200 projekt stötts, inklusive över 30 000 laddpunkter.

Industriklivet stödjer omställning inom industrin. Bland annat kan nämnas Hybrit som utvecklar fossilfritt stål, vilket kommer betyda mycket för jobb och svensk konkurrenskraft.

Något som däremot är ett hot mot jobb och svensk konkurrenskraft är det agerande som nu uppvisas från M och KD när de lämnar energiöverenskommelsen som har lagt en stabil grund för svensk industri.

Den överenskommelse som M och KD nyss lämnade innehåller inget stoppdatum för kärnkraft och den tillåter att nya reaktorer byggs. Vi socialdemokrater var beredda att diskutera allt, men inte att subventionera kärnkraften. För oss går investeringar i välfärden före subventioner till ny dyr kärnkraft.

Moderaterna säger sig värna klimatet men deras agerande talar emot. De skär kraftigt ner på klimatbudgeten och lappar hålen med biståndspengar, de vill använda skattemedel för att subventionera dyr kärnkraft i stället för att satsa på förnybart och de vill lägga ner klimatklivet som leder till kraftsamling i hela landet.

Vårt besked till moderaterna är att det inte går att köpa sig fri från klimatkrisen. Utsläppen ska bort – både i Sverige och i resten av världen.

Socialdemokratin har aldrig skyggat för en utmaning. Vi ska göra det som krävs för att nå Parisavtalets mål och en rättvis klimatomställning.


Marlene Burwick, riksdagsledamot med särskilt ansvar för klimatpolitik (S)
Hanna Westeren, klimatpolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Så här skriver du en debattartikel 00:34

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: