Debatt

KD – varför skiter ni i människor på flykt?

Alice Bah Kuhnke: Flatheten illustrerar väl partiets politiska make over

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är skamligt att se hur Kristdemokraterna, med Sara Skyttedal i spetsen, inte presenterar ett enda skarpt förslag för hur vi ska lösa Europas asylpolitik i sitt valmanifest, skriver Alice Bah Kuhnke.
Det är skamligt att se hur Kristdemokraterna, med Sara Skyttedal i spetsen, inte presenterar ett enda skarpt förslag för hur vi ska lösa Europas asylpolitik i sitt valmanifest, skriver Alice Bah Kuhnke.

DEBATT

DEBATT. Jag vet att många politiker är trötta på att prata om frågan, men det spelar ingen roll, asylpolitiken är ett olöst problem som kostar människors liv, varje dag.

Därför är det skamligt att se hur Kristdemokraterna, med Sara Skyttedal i spetsen, inte presenterar ett enda skarpt förslag för hur vi ska lösa Europas asylpolitik i sitt valmanifest.

Skyttedals budskap är tydligt: Europa ska samarbeta mindre, alla ska rå om sitt eget hus. Inte mer än så. EU ska bli ”lagom” igen.

I Kristdemokraternas valmanifest finns några sparsmakade, politiskt korrekta ord om migrationspolitiken - ”Europa bör ha en ordnad, human och långsiktigt ansvarsfull migrationspolitik” – men inte ett enda förslag, inte ett enda presenteras.

Flatheten illustrerar väl hur KD efter sin politiska make over skiter i flyktingpolitiken.

Detta är en farlig utveckling, speciellt i en verklighet när fler människor än någonsin tidigare är på flykt. När världen behöver ett starkt och solidariskt Europa som mest, är det allt fler som säger ”stäng dörren” eller, som Skyttedals Kristdemokraterna, väljer att stå tysta bredvid. Bara några få vågar säga emot. Vi gröna säger ifrån!

I den gröna visionen för Europa tar vi ansvar för de mest utsatta och visar global solidaritet. Fördragen vi skrev under när vi gick med i unionen är inte bara vackra ord, de förpliktigar till handling.

Miljöpartiet har förankrat sin politik med den gröna gruppen och vi går gemensamt till val på att stärka asylrätten och skapa säkra och lagliga vägar in till Europa. Vi vill:

  • Införa ett system för inresetillstånd för asylsökande så att de kan söka asyl i EU utan att behöva riskera sina egna och sina barns liv i händerna på människosmugglare på Medelhavet.
  • Inför familjeåterförening i hela EU, oavsett skyddsgrund. Familjer som tvingats fly och splittrats, ska ha en rätt att återförenas och leva tillsammans.
  • Frånta de medlemsländer som inte tar sin del av ansvaret för människor på flykt deras EU-bidrag. Länder som Ungern ska inte fortsätta kunna plocka russinen ur EU-kakan. I EU tar vi gemensamt ansvar.

Vi har presenterat våra förslag på hur vi kan göra EU till en union som tar ansvar för människor på flykt, men Kristdemokraterna är fortsatt svaren skyldig.

Hur ska Sara Skyttedal, Kristdemokraterna och deras konservativa grupp stärka politiken för de människor som flyr till Europa?


Alice Bah Kuhnke, toppkandidat för Miljöpartiet de gröna i EU-valet  


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. Är det diktaturfasoner som gäller nu, KD?

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke

Kristdemokraterna

Sara Skyttedal

EU-valet

Migrationspolitik