Alla ni som rasar mot Läckberg är okunniga

Läkare: Rasa mot politiker som skär ner på allmänna vården i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Angående "raseriet" mot Läckbergs läkarmottagning och priset för ett besök där. Tyvärr tvingas jag konstatera att delar av det svenska folket är totalt okunnigt beträffande kostnaden för sjukvård, skriver Lars Åberg, specialist i allmänmedicin.
Angående "raseriet" mot Läckbergs läkarmottagning och priset för ett besök där. Tyvärr tvingas jag konstatera att delar av det svenska folket är totalt okunnigt beträffande kostnaden för sjukvård, skriver Lars Åberg, specialist i allmänmedicin.

DEBATT. Angående "raseriet" mot Läckbergs läkarmottagning och priset för ett besök där. Tyvärr tvingas jag konstatera att delar av det svenska folket är totalt okunnigt beträffande kostnaden för sjukvård.

Vad tror man att ett "vanligt " besök på en sjukvårdsinrättning kostar? Är man så totalt okunnig att man föreställer sig att 300 kronor betalar för den totala kostnaden?

Varför "rasar man" mot att en privat mottagning, som inte i något avseende belastar den allmänna sjukvården, tar betalt? Samma mottagning minskar ju samtidigt den allmänna vårdkön eftersom de som, trots att man redan via landstingskatt har betalat för sin rätt till sjukvård, väljer detta privata alternativ?

Ju flera mottagningar av denna art som etableras, desto kortare blir vårdkön för de som inte anser sig att ha råd till det privata alternativet.

Det man borde lägga sitt raseri på är snarare att det skärs ned på den allmänna vården, exempelvis Karolinska universitetssjukhuset under hänvisning till att "resurserna skall vara där patienterna söker sig", det vill säga primärvården.

Att patienter i ökad utsträckning vänder sig till primärvården torde hänga samman med de vårdköer som råder vid specialistmottagningarna. Man måste på nytt söka sig till primärvården under väntetiden.

Att primärvården dessutom inte får utökade resurser i tillräcklig omfattning är en ytterligare orsak att råka i "raseri". Men detta bör riktas mot ansvariga politiker, inte privatpersoner som genom sina initiativ minskar den offentliga vårdkön utan att det belastar den allmänna sjukvården.


Lars Åberg, specialist i allmänmedicin


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE