Det ska löna sig att jobba – även för äldre

Debattören: Vi vill göra det möjligt att stanna längre i arbetslivet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ulf Kristersson (M): ”Alla som har jobbat, gjort rätt för sig och varit med och byggt Sverigebilden starkt ska också tryggt kunna leva på sin pension när de lämnar arbetslivet. ”
Ulf Kristersson (M): ”Alla som har jobbat, gjort rätt för sig och varit med och byggt Sverigebilden starkt ska också tryggt kunna leva på sin pension när de lämnar arbetslivet. ”

DEBATT. Moderaterna är Sveriges arbetarparti. Vi vill att det alltid ska löna sig att arbeta. Men alla som har jobbat, gjort rätt för sig och varit med och byggt Sverigebilden starkt ska också tryggt kunna leva på sin pension när de lämnar arbetslivet.

I vår ekonomiska vårmotion för 2017 som presenteras inom kort sänker vi därför skatten för pensionärer samt gör det mer lönsamt att arbeta för seniora medarbetare.

Det är i dag ungefär två miljoner svenskar som är över 65 år. Många äldre i Sverige kan vänta sig fler år med god hälsa än i de allra flesta länder. Det innebär också att det är möjligt för fler att stanna kvar längre i arbetslivet. Samtidigt lämnar många fortfarande arbetsmarknaden vid 63 till 64 års ålder. 

För att ta tillvara på potentialen hos äldre medarbetare och för att uppmuntra fler att arbeta högre upp i åldrarna behöver vi göra det möjligt att stanna kvar längre på arbetsmarknaden.

Många vill också fortsätta arbeta för att de trivs med sina jobb och för att fortsätta bidra. Här har Stefan Löfven och regeringen dock gått i motsatt riktning och fördyrat för de som vill anställa den över 65 år. Det är helt fel väg att gå och för Moderaterna är det prioriterat att vända denna utveckling.

För oss är det också viktigt att även pensionärerna får ta del av den positiva utvecklingen av svensk ekonomi som vi ser just nu. Landets pensionärer ska ha en trygg ekonomi där man känner att pengarna räcker hela månaden.

I vårt vårbudgetförslag stärker därför Moderaterna ekonomin för pensionärer och för äldre medarbetare som fortsätter arbeta:

Sänkt skatt för pensionärer.

För årsinkomster upp till 168 000 kronor jämnar vi ut skillnaden, så det inte är högre skatt på pension än på arbete. De pensionärer som har lägre inkomster får då upp till 2 500 kronor mer i plånboken per år. Det är en viktig förstärkning som kan göra skillnad i vardagen för många. För inkomster över 168 000 kronor sker en avtagande skattesänkning. Sammantaget innebär vår reform att nästan 1,5 miljoner pensionärer får sänkt skatt.

Sänkt skatt för seniora medarbetare. Sedan 2006 är det 90 000 fler personer över 65 år som arbetar.  För erfarna medarbetare som vill fortsätta att jobba ska det löna sig att göra det. Därför ska det redan från 64 års ålder vara lägre skatt för att jobba mer jämfört med dagens 65 år. Det betyder att 70 000 64-åringar får sänkt skatt samt bidrar även till att öka sysselsättningen.

Sänkta anställningskostnader för seniora medarbetare. Äldre ska känna sig välkomna att stanna kvar och arbeta. Vi vill därför avskaffa den särskilda skatt på äldre anställda som regeringen införde 2016. Det gör att det blir billigare att anställa pensionärer och ger fler som vill fortsätta arbeta möjlighet att göra det.

Det är sjätte gången Moderaterna föreslår en skattesänkning för pensionärer. För i Sverige ska det både löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det ingår i vår arbetslinje och det är en viktig del i arbetet med att skapa förutsättningar för 500 000 nya jobb och ta bort jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda. Det är också bra för svensk ekonomi och det enskilt bästa för att långsiktigt trygga bra pensioner.


Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE