Vänsterns oheliga allians – med SD

Debattören: Likheterna mellan Putinanhängarna och högerpopulismen är skrämmande många

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ordet ”västmedia” används ofta av Putinvänstern och är synonymt med ”medveten lögn”. Det motsvarar högerpopulismens uttryck ”PK-media”, skriver Martin Klepke. Bilden är ett montage.
Ordet ”västmedia” används ofta av Putinvänstern och är synonymt med ”medveten lögn”. Det motsvarar högerpopulismens uttryck ”PK-media”, skriver Martin Klepke. Bilden är ett montage.

DEBATT. Vid flera tillfällen har Sverigedemokraterna ertappats med att hämta argument från ryska informationscentra. Bland annat var den kraftigt spridda artikeln ”Miljarder för ensamkommande skäggiga barn” från 2015 enligt DN ursprungligen skriven av den Putintrogna nyhetsbyrån Sputnik News.

Men den ryska världsbilden lyfts även fram av delar av vänstern som kallar sig antiimperialister. Och likheterna mellan denna vänsterns minoritet och högerpopulismen är skrämmande många.

Just nu pågår propagandaspelet främst om kriget i Syrien där ett tydligt exempel är kommentarerna kring flyganfallet mot Röda Korsets hjälpkonvoj i september.

Redan två dagar efter angreppet spreds en rysk videoupptagning på svenska Putintrogna vänstersiter, bland annat på vänsterbloggen Jinge, som i sidhuvudet beskrivs med orden ”Politik, vänster, opposition, anti-imperialist, socialist”.

Den ryska videon visar att en bil stannar vid en av konvojens lastbilar, något som sägs bevisa att attacken skedde från marken.

FN:s satellitorgan Unosat slog dock två veckor efter attacken fast att den hade utförts av stridsflyg. I praktiken gav det endast två möjliga angripare, ryskt stridsflyg eller den Putinstödda al-Assadregimens stridsflyg.

Efter bombningarna av flera sjukhus i Aleppo i oktober skönjdes samma förnekelse.

Twitter-sidan ”Imperienytt”, som har den fastnålade tweeten ”USA:s krig orsakade flyktingkrisen” lade ut bilder på andra sjukhus i andra länder som blivit bombade av USA eller USA-allierade. Imperienytt fördömer aldrig sjukhusbombningarna i Syrien men sprider i stället under dessa dagar mängder av artiklar från Russia Today och Sputnik News.

Och när Imperienytt i samma veva retweetar – kanske av misstag – twitter från uttalade SD-anhängare, som alltid stöder bombningar av muslimer, blir likheten mellan högerpopulismen och Putinvänstern extra tydlig.

När den syriska humanitära hjälporganisationen De Vita Hjälmarna under hösten tilldelades Right Livelyhood Reward, även kallat det alternativa nobelpriset var indignationen hög hos Putinanhängare, såväl till höger som till vänster. De Vita Hjälmarna anses nämligen skapad av USA-imperialismen, enligt ”antiimperialistiska” hemsidor.

Ordföranden för Folkkampanjen Nej till EU sände ut ett pressmeddelande där De Vita Hjälmarna citeras ha skapats ”som en västerländsk propaganda och public relation organisation”.

När jag frågar om Folkkampanjen Nej till EU står bakom denna åsikt får jag till svar att pressmeddelandet är sänt som privatperson men att jag som politisk redaktör för en facklig tidning inte bör vara ”för ’regimförändring’ av suveräna stater oavsett om det sker i Syrien eller någon annanstans”.

Men det är jag naturligtvis. Om invånarna i ett land vill ha demokrati förtjänar det sympati.

Men förbrödringen mellan Putinvänstern och SD-högern slutar inte där.

Till och med i dreven finns likheter.

När jag tidigare i höst skriver en text om den syriska regimens användning av gas mot den egna befolkningen, en sanning som även den verifierats av FN, svarar en rad Putinanhängare på vänsterkanten att den syriska regimen aldrig använt gasattacker. FN har dock med säkerhet lyckats identifiera förövarna till fyra gasanfall. Av dessa har en utförts av IS och de tre övriga av al-Assad-regimen, bland annat den uppmärksammade attacken i Idlib i mars.

Enligt den Putintrogna vänster som kommenterar min artikel är detta desinformation från ”västmedia”. Ordet ”västmedia” används ofta och är synonymt med ”medveten lögn”. Det motsvarar högerpopulismens uttryck ”PK-media”.

Men det slutar inte där. I stället drar drevet igång.

En av dem som kommenterar min artikel uppmanar medlemmarna på en Facebooksida som heter ”Vi är emot imperialistisk inblandning i Syrien” att via sociala medier ”debattera” med mig. Och så drar det igång.

”Får du bra lön av CIA?”.

”Är du en retarded regurgitator”, (efterbliven uppstötsartist, dvs en artist som specialiserar sig på att svälja och spy upp diverse föremål)

”Vilken fegskit du är”.

Det vill säga samma nivå som i en normal SD-konversation. Men här är det en förment USA-kritisk vänster som talar. Liksom hos Sverigedemokraternas hatiska svans gäller inga debattregler, syftet är inte heller att debattera utan att tysta.

Putinvänstern har också sin egen alternativa mediavärld som motsvarar SD-högerns ”Avpixlat” och ”Fria tider”.

Ofta dyker sajten ”Off-Guardian” upp i flödet.

Siten skriver att den skapades som en reaktion på västmedias förvrängda bild av krigen i Syrien, Ukraina och Libyen. Artiklarna är blandning av anti-Hillary Clinton-texter, Obamakritiska texter och mängder av försvarsartiklar för Putins agerande i Ukraina och Syrien.

Men Off-Guardian beskriver sig som en vänstersajt och publicerade nyligen en hänförd hyllningsartikel till den bortgångne Fidel Castro.

Intressant är också att Off-Guardian i likhet med högerextrema hemsidor regelbundet sprider hatiska artiklar mot den judiske amerikansk/bulgariske finansmannen George Soros. Soros har varit mycket kritisk till EU:s restriktiva flyktingpolitik och anses av högerextrema grupper runt om i Europa vara en ledande gestalt i den ”judiska världskonspirationen”.

Nyligen hade också den svenska högerextrema tidningen Nya Tider (som blev omskriven när den fick tillträde till höstens bokmässa i Göteborg) en artikel med rubriken ”George Soros: Europas fiende nummer ett?”.

Nya Tider är enligt Expo ”djupt förankrad i den rasideologiska miljön” men befinner sig alltså i synen på Soros på samma linje som den påstådda vänstersiten Off-Guardian.

I svenska Nya tider har också författaren och vänsterdebattören Jan Myrdal valt att publicera sig. Jan Myrdal är kanske den mest namnkunnige av de svenska Putinanhängarna med en förment vänsterståndpunkt.

Med öppna sociala medier har det alltså fötts nya oheliga allianser som i förstone tycks ha föga med varandra att göra. Men de många beröringspunkterna kan dessutom tyda på ett mer systematiskt försök att påverka debatten i Sverige och väst.

Det visar att vi bara står i början av ett desinformationskrig där vi alla måste lära oss att gå tillbaka till en grundläggande källkritik i varje uppgift som fladdrar förbi på nätet.


Martin Klepke, politisk redaktör Arbetet


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE