Debatt

Lämna barnen på dagis och ta ledigt!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vad ska du göra på semestern är en av de vanligaste frågorna just nu. En artighetsfras för många, en skamstämpel för andra. Andelen föräldrar som inte har råd att åka på semester ökar, 31 procent av föräldrarna generellt och 42 procent av de ensamstående föräldrarna har inget spännande svar på vad de ska göra i sommar, utan kommer att tillbringa den hemma. Vad vi gör eller inte gör på semestern är ett av symptomen på de ökade klyftorna i samhället.

På sommaren blir utsattheten för ensamföräldrar och deras barn tydligare. Barn har betydligt längre sommarlov än föräldrar har semester. Alla föräldrar har inte möjlighet att semestra omlott, och många föräldrar hamnar i konflikter kring hur sommaren ska dels upp. Ensamföräldrars ekonomiska situation är välkänd. Under våren har det kommit flera rapporter som varnar för en allt sämre ekonomisk situation för ensamföräldrar.

Ensamföräldrar bor trångt, och ofta i hyresrätt. Det finns många ensamföräldrar som inte har råd att resa bort utan tillbringar sommaren i en liten lägenhet. Barn som bor i hyresrätt är inte ute lika mycket som andra barn. Dels kan det vara svårt att hålla barnen under uppsikt om man bor i lägenhet, dels har de ofta lång och krånglig väg ut och in. Trappa, hiss, tunga dörrar och portlås ställer till det för barnen.

I många kommuner är inte juli längre en avgiftsfri månad för förskole- och fritidsbarnen. Föräldrarna betalar både avgiften och ska fixa frukost, lunch, middag och mellanmål och gärna hitta på något roligt däremellan. Situation för många ensamföräldrar är faktiskt så illa att juli blir en av årets tuffaste månader. Det finns också en grupp föräldrar som inte kan ge sina barn något sommarlov alls. Det är de studerande föräldrarna som under loven måste arbeta för att försörja sig, eller stå till arbetsmarknadens förfogande. Deras barn får aldrig sommarlov.

Sveriges Makalösa Föräldrar har utarbetat en rapport om ensamföräldrars hälsa. Rapporten visar en dyster bild. De allra flesta ensamföräldrar har god hälsa, men att vara ensamförälder är en riskfaktor för sämre hälsa. Vi vet att ensamföräldrar är överrepresenterade bland sjuka och sjukskrivna. Vår rapport kan läsas som ett svar på statistiken, en förklaring till varför det har blivit så. I rapporten beskriver vi konsekvenserna av att leva med små ekonomiska marginaler, utan trygg barnomsorg, utan möjlighet att fullt ut nyttja föräldraförsäkringen samtidigt som man bor trångt och arbetar på timmar.

Vardagen är tuff för ensamföräldrarna och möjligheterna till avlastning är få. Vår slutsats är att samhället saknar stödfunktioner för ensamföräldrar. Vi möter många föräldrar som berättar hur de fick hjälp först när situationen blev riktigt illa. Föräldrarna såg varningstecken, bad om avlastning för att kunna återhämta sig, men blev nekade. Möjlighet till återhämtning är otroligt viktigt för att behålla en god hälsa, och för att vara en tillräcklig förälder. Sommaren 2008 går därför Sveriges Makalösa Föräldrar ut och rekommenderar alla ensamföräldrar att ta några dagars semester utan barn.

Att låta barnen vara kvar på förskolan eller fritids kan vara den enda möjligheten att vara barnledig. Det är en bättre lösning än att kompromissa med sin hälsa. Det här är ett av förslagen i vår rapport som heter 15 åtgärder för bättre hälsa. Vi föreslår också att hemsamariten kommer tillbaka, att kommunerna ska satsa på kontaktfamiljer, barnomsorg på obekväm arbetstid och ett riktat ekonomisk stöd till ensamföräldrar. Att lämna vardagslivet med allt arbete och pusslande för några veckors avkoppling är en självklarhet för de flesta av oss. När Göran Hägglund och Anders Borg kommer tillbaka från sin semester hoppas vi att den utlovade utredningen om ensamföräldrar kommer igång.

HELENE SIGFRIDSSON

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt