Debatt

Vi kommer inte släppa fram M+KD-regering

Jan Björklund: En ny regering måste vara en garant för fortsatt frihet, tolerans och öppenhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

DEBATT: Den senaste mandatperioden har präglats av en svag regering som gett Vänsterpartiet ett stort inflytande. Den regering som nu måste formas behöver vara handlingskraftig för att ta tag i de samhällsutmaningar som Sverige står inför.

Det handlar till exempel om strukturreformer när det gäller skatter, bostäder och utbildning. En ny regering måste också vara en garant för fortsatt frihet, tolerans och öppenhet, det handlar till exempel om Sveriges engagemang i det europeiska samarbetet.

Just därför gick vi till val för att Allianspartierna skulle bli större än det rödgröna blocket och därför kunna bilda en handlingskraftig regering. Tyvärr blev det inte så.

Det parlamentariska läget vi i stället fick saknar motstycke i modern politisk historia. Det krävs tålamod och ansvarstagande för att se till att Sverige kan ledas av en stabil och handlingskraftig regering som får igenom sin budget i riksdagen.

Liberalerna står fast vid det som vi gått till val på; en alliansregering, vid behov med stöd över blockgränsen och som ger minimalt inflytande till SD och V. De försök som Ulf Kristersson gjort att sondera blocköverskridande samarbeten har dock inte varit tillräckliga.

Eftersom möjligheterna inte har tömts ut så kommer jag i nästa talmansrunda att rekommendera att Ulf Kristersson får förlängd tid för att sondera fler blocköverskridande samarbeten. 

Jan Björklund håller pressträff på lördagseftermiddagen

Vi liberaler ser fler möjliga alternativ. Ett som bör undersökas är att bilda en fempartiregering med Alliansen och Socialdemokraterna. Alternativt att göra som i Tyskland där de stora partierna, motsvarande S och M tillsammans regerar för att komma till breda överenskommelser och samtidigt se till att ytterlighetspartierna hålls vid sidan om.

Häromdagen bildade Alliansen i Stockholm ett majoritetsstyre med Miljöpartiet. Ett sådant kan stå som förebild även på nationell nivå där en Alliansregering samarbetar med Miljöpartiet i riksdagen eller tillsammans i en koalition.

Den koalitionen blir då största block. Löfven och Sjöstedt har hävdat att det största blocket måste få regera.

Ulf Kristersson har gett två alternativ för Allianspartierna att ta ställning till. För det första att Alliansen regerar med stöd av SD. Det har vi liberaler varit tydliga med att en sådan regering kommer vi inte att ingå i. Det andra är att ett eller några partier i Alliansen bildar regering med stöd av SD. Den kommer dock att vara lika svag som en ren Alliansregering och nyvalsrisken kommer vara stor och ge SD veto för regeringens politik. Att en regering tillträder utan att veta att man får igenom sin politik är inte till gagn för Sverige.

Från Liberalernas sida vill vi att Alliansen håller samman och att de blocköverskridande alternativen prövas mer på djupet. Vi är därför inte beredda att släppa fram en M/KD-regering.

Om en omröstning tvingas fram innan andra alternativ är prövade, så kommer Liberalerna att rösta nej. Vi vill ha en Alliansregering, med blocköverskridande samarbete och som håller SD utanför inflytande. 

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna

Ulf Kristersson (M), Jan Björlund (L) Och Ebba Busch Thor (KD)
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Björklund och Lööf ska ge besked om regeringsfrågan

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jan Björklund

Liberalerna

Ulf Kristersson

Alliansen

Miljöpartiet