ÅSIKT

Systembolaget skapar alkoholproblemen

Replik från Muf om gårdsförsäljning av alkohol

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Faktum är att den svenska ”restriktiva” alkoholpolitiken har skapat mer problem än vad det har löst, skriver Joel Nordkvist.

REPLIK. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Hoff levererade flera orimliga slutsatser i den debattartikel där han försöker få L och KD att backa från förslaget att tillåta gårdsförsäljning.

Att hävda att med avskaffat monopol kommer fler kvinnor att våldtas och misshandlas är anti-intellektuellt.

Sverige är det enda EU-landet som inte tillåter gårdsförsäljning och ett av få länder i hela världen som har kvar detaljhandelsmonopolet på alkohol. Och vad jag vet krälar inte resten av Europa runt i rännstenen på grund av liberalare alkoholpolitik.

Faktum är att den svenska ”restriktiva” alkoholpolitiken har skapat mer problem än vad den har löst. Till att börja med så är inte den svenska alkoholkonsumtionen lägre än i andra länder.

I Sverige och i USA konsumeras det nästan lika många liter ren alkohol per person och år, den största skillnaden är att du i USA kan köpa alkohol i nästan varje butik medan Sverige har bland världens hårdaste regleringar. 

Nykterhetslobbyns övertygelse om att begränsa tillgängligheten kombinerat med de höga alkoholskatterna är det som tvärtom bidrar till de svenska alkoholproblem. 

Om alkoholskatten blir för hög så kommer det slutligen resultera i att framförallt unga människor kommer att köpa alkoholen på annat sätt.

I bakluckor på parkeringar görs det inte några leg-kontroller, skatteintäkterna uteblir och monopolet förlorar sin legitimitet och med det kontroll över både försäljningen och konsumtionen. Det bästa sättet att stoppa den illegala handeln är att skapa fler lagliga vägar till försäljningen, där är gårdsförsäljningen en viktig del.

Monopolet skapar enbart ett bunkringsbeteende och sedimenterar en osund alkoholkultur. 


Joel Nordkvist, förbundsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.