ÅSIKT

”Gravidsmal” – ett helt sjukt begrepp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Cissi Wallin: Nu slipper inte ens gravida kvinnor undan vikthetsen

Norska barnmorskor har larmat om den nya trenden: att föda så små barn som möjligt. Mammor ska gå upp så lite som möjligt i vikt under graviditeten.

Att vara på smällen kvalar nog in på mitt livs topp tre mest skittråkiga erfarenheter, hittills. Vill bara snabbspola tiden fram till förlossning.

En annan anledning till varför jag vill snabbspola är för att jag råkar vara kvinna, och gravid i en samtid där sjuka kroppsideal är vardag. Varenda dag påminns vi om att lycka sitter i en borttrollad cellulit eller fettvalk.

Den som tror en gravid kvinna går fri när det kommer till viktpanik är tyvärr hopplöst naiv. Jag är i vecka 14 och frågorna kring min vikt haglar från alla möjliga oväntade håll. Det undras hur mycket jag gått upp, hur mycket jag VILL gå upp, hur jag tänkte gå ner (!) igen efter att ungen ploppat ut…

Samtidigt läser jag om ett gäng norska barnmorskor som larmar om en ny och farlig ”trend”.

Nu ska man tydligen föda så små barn som möjligt. Och den som lyckas med att gå upp så få kilo som möjligt under nio månader är en riktig vinnare! ”I vissa miljöer är det status att föda barn under tre kilo”, säger allmänläkaren Kari Løvendahl Mogstad till tidningen Aftenposten. Hon forsätter med att berätta om ökade risker för undernärda bebisar och fosterskador.

Det ligger alltså någon slags status i att gå upp så lite det bara går under en graviditet, och att i stort sett nysa ut en liten köttklump knappt större än en grillad kyckling. Status enligt VEM? Finns det ett hemligt nätverk av gravida Victoria Beckham-wannabemorsor som sprider den här dyngan eller vad?

Det är givetvis inte så enkelt. Det finns miljardindustrier som när sig på att få främst kvinnor att må dåligt. Så pass dåligt att vi är beredda att betala mer än vi har råd med för att aldrig mer känna oss feta, fula eller oattraktiva för gemene man. Gravida slipper alltså inte undan. Vi hjärntvättas av diverse ”älska dig själv” (samtidigt som du behåller figuren)-gravidmagasin, digital, riktad reklam, Hollywood-psykoser samt galna privatpersoner som sprider skevheter i sina sociala kanaler.

Som att det inte räckte med att bara hantera en graviditet, och allt som händer i hjärnan och resten av kroppen under den fasen?

Fattar folk inte att jag, som redan tycker det här med att vara på smällen är överskattat, utöver det inte behöver tjat om kilon? Ser de inte att jag har annat att tänka på? Viktigare, roligare grejer. Jag äger inte ens en våg. Livet är lite mindre jobbigt så.

Jag vill bara ha ett friskt barn och någon slags kvalitativ sömn. Och en glass när andan faller på. Lämna mig i fred med era skruvade Victoria Beckham-idéer! Låt mig och alla andra kvinnor få vara gravida i ett snällt litet kosmos bortom cellulitpanik och övertygelsen om att lycka sitter i en laserfettsugning och kickstartad 5:2-diet dagen efter att (den jättelilla) ungen ploppat ut.

Och på tal om olika populära dieter. Den rådande paniken hos vissa över att äta frukt och en del grönsaker eftersom de sägs innehålla ”för mycket socker” om man vill hålla sig så där ”gravidsmal”.

En färsk brittisk studie visar till exempel att kvinnor som äter mycket frukt och grönt under graviditeten löper 46 procent mindre risk att få missfall. Men en LCHF-hysteri är väl viktigare, en avokado- och laxmiddag utan en röd grönsak i sikte en mer aktuell prioritering.

Man vill ju inte att de andra morsorna i mammagruppen ska ställa för mycket granskande frågor om ens vikt. Samtiden!

Cissi Wallin