ÅSIKT

"SD ett parti för män som hatar kvinnor"

avHanna Nordin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraternas förslag att sänka gränsen för när man får göra en abort riskerar kvinnors liv och hälsa, enligt Linnea Bruno (Fi)

Men kritiken avfärdades av Paula Bieler (SD).

– Barn överlever mycket tidigare i dag och ingreppet är grövre efter 12:e veckan. Det har hänt att man har tagit fel på hur gamla foster är, sa hon i "20 minuter"

Sverigedemorkaternas partiledare Jimmie Åkesson har vid ett antal tillfällen de senaste dagarna pratat om att hans parti vill begränsa aborträtten genom att flytta gränsen för när man får göra en abort från 18:e graviditetsveckan till den 12:e. Syftet är att få ner antalet aborter och modernisera abortlagstiftningen.

Förslaget har fått stark kritik av feminister och andra som tycker att det är ett slag mot kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

I eftermiddagens debatt i "20 minuter" möttes Paula Bieler, Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson och Feministiskt initiativs Linnea Bruno.

–Det här är ett helt ovetenskapligt förslag. Det handlar inte om ett barn vid 12 veckor, det är ett foster som inte kan överleva. Det kommer bara leda till fler osäkra aborter som riskerar kvinnors liv och hälsa, sa hon.

"Det är två, inte ett liv"

Men enligt Paula Bieler så har utvecklingen gått framåt när det gäller hur tidigt födda barn som kan överleva vilket borde innebära en förändrad abortlagstiftning.

–Det berör inte bara kvinnan utan det är två liv. När utvecklingen går framåt måste vi revidera lagen, sa hon

Men vad är det för liv som man räddar de här för tidigt födda barnen till, frågade Linnea Bruno.

– Alla får inte efterskador av att födas för tidigt. Man kan leva ett bra liv med funktionsnedsättningar också. Det viktiga är att marginalen måste finnas, svarade Paula Bieler.

Men enligt Linnea Bruno måste det alltid kvinnans rättigheter som står i fokus.

– Det här handlar ju bara om att inskränka kvinnors rättigheter, helt i linje med SD:s kvinnofientliga politik. Det är 1800-talsvärderingar som har lika starkt stöd som rasbiologin, sa hon.