Debatt

Nu blir banken kund hos dig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Villaägarna: Inte mer än rätt att du får del av dagens räntesänkning

Ett känt Seinfeldavsnitt beskriver ”bizarro world” som en upp-och-nervänd värld där allt är tvärtom. I dag klev vi in i den, när Riksbanken meddelade att de sänker reporäntan till minus 0,10 procent.

Vilka effekter kan vi vänta oss av det? Kommer chefen vilja förhandla din årliga lönesänkning snart? Och kommer människor att knacka på hos dammsugarförsäljare, i desperat behov av att bli av med saldot på lönekontot?

Nja, så dramatiskt blir det kanske inte. Men en sak är som hämtad från bizarro world; banken vill inte ha pengar, utan behöver en bank att sätta in dem på. Den banken är du.

Minusränta låter radikalt, men har faktiskt varit en realitet länge. Banker lånar nämligen ut pengar till Riksbanken för reporäntan minus 0,75 procentenheter. I Danmark, Schweiz och Tyskland har minusränta också tidvis varit en realitet det senaste året även på vanliga sparkonton.

Bankerna får nu betala Riksbanken för att sätta in pengar. Förmodligen kommer de även att ta betalt för att tillfälligt a hand om varandras pengar. Det lär visa sig i att interbankräntan (Stibor) blir negativ. Före Riksbankens besked var den ynka 0,07 procent.

När banken sätter in pengar hos en annan bank, kommer de alltså att få tillbaka mindre än vad de satte in. Därför kommer banken jaga en ”bättre bank”, som ger någon slags avkastning på insatt kapital. Kapitalets jakt på avkastning kommer bli allt mer desperat.

Bland de säkra tillgångar som ger avkastning blir det allt trängre. Riksbanken meddelade inte bara att de inför minusränta. De kommer också att trycka pengar för att köpa statsobligationer vilket gör att också statslåneräntan blir extremt låg eller negativ. Så det är ingen vidare affär för banken.

Nästa ”tillflykt” blir bostadsobligationer, det vill säga tillgångar där våra bostäder utgör säkerhet. Bostadsobligationsräntorna har fallit kraftigt det senaste året och efter dagens riksbanksbesked lär fallet tillta.

När alternativen är minusränta eller i bästa fall plus minus noll, så är bolån en riktigt trevlig affär för banken. Tänk att få betalt istället för att behöva betala!

Bolånehushållen blir då bankernas bank. Genom att låna ut 3 miljoner till ett hushåll som äger en villa värd 4 miljoner får banken i dag en riktigt rejäl avkastning: 2,2 procent enligt listränta, och kanske 1,8 procent efter en förhandling.

Villan i sig är säkerhet men också hushållet som består av personer som går till jobbet, får barnbidrag och är allmänt flitiga. Risken att hushållet inte klarar sitt bolån är mycket låg. Risken att hushållet inte klarar sitt bolån samtidigt som marknadsvärdet för huset faller under belåningen är extremt låg. Därför är bankens risk nästan obefintlig.

I en minusräntemiljö är därför bolån på småhus en ytterst viktig tillgång för bankerna. Bankerna borde visa sin uppskattning för det. Det gör de bäst genom att prissätta sina bolån på ett konkurrenskraftigt sätt, och inte låtsas som att det är 2013 och att reporäntan är 0,75. 

Vi lever i bizarro world på mer än ett sätt: Att tremånaders listräntor fortfarande ligger över 2 procent och att hushåll med belåning under 70 procent betalar över 1,8 procent är inget mindre än just bisarrt.

Och om Riksbankens intention med torsdagens besked – att höja inflationen – ska nå framgång, vill det till att bankerna inte tar hela räntesänkningen själva, utan låter hushållen ta del av den genom lägre räntor och därmed ökat konsumtionsutrymme. Allt annat vore – bisarrt.

Daniel Liljeberg,

chefsekonom

Jakob Eliasson,

samhällspolitisk chef,

Villaägarnas Riksförbund

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Riksbanken

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksbanken

Villaägarna

Bolån