ÅSIKT

Dyster spådom att hoppas på

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det är nytt år och spådomarna om hur framtiden ska bli är otaliga. Det är allt från astrologer som rapporterar om vilket kärleksliv vi får, till meteorologer som spår väderchocker och gröna jular.

Nu är också ekonomerna på gång. De har visserligen tappat lite av sin glans, ett tag var deras ord allsmäktiga och politiker gjorde allt för att gå dem till mötes. Men det är nya tider nu och vissa ekonomer håller helt på att tappa humöret.

En av världens riktiga ekonomiska dysterkvistar är Stephen Roach, global chefsekonom vid den stora amerikanska investmentbanken Morgan Stanley. Nu har han uttalat sin profetia.

Det kommer att gå åt helvete, säger han. Världens aktiemarknader står inför ett bistert uppvaknande. De rekordhöga företagsvinsterna vänder nedåt igen. Anledningen är att den globala ekonomiska tillväxten inte kommer att öka och att det är för många ”löntagarvänliga” regeringar som utövar ett politiskt tryck.

Hoppas Stephen Roach får rätt. Tänk om den nyliberala eran i den ekonomiska politiken går mot sitt slut. Hög arbetslöshet, höga räntor och växande klyftor är väl knappast vad vi kan kalla för god ekonomi?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM