ÅSIKT

Replik: Häpnadsväckande aningslöshet!

DEBATT

Anne Nilsson och Thomas Karlström: Genom att föra in pokerspel i den akademiska världen bidrar ni till irrelevant tänkande

Sten Delby, informationschef vid högskolan i Borås, skriver i ett svarsinlägg, avseende vår reaktion på högskolans kurs i Spelteori och poker, att ”kursen är en matematikkurs och inte en nätpokerkurs.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Oavsett relevanta eller irrelevanta teorier om matematiska principer, sannolikhetsteorier, etcetra, så tar vi i vår artikel upp de risker som finns med poker, något som alltför ofta negligeras. Så även nu av högskolan i Borås.

Riskerna framgår med all tydlighet i den rapport som vi hänvisar till i artikeln.

Vi vet att skolan inte utbildar i nätpoker, men genom att bibehålla och förstärka så kallade spelteorier och dessutom föra in pokerspel i den akademiska världen, bidrar ni till att skapa en grogrund för irrelevant tänkande bland unga, oerfarna och spänningssökare som söker en intellektuell utmaning i pokerspelet. Detta gör man oftast på nätet.

Bland de nätpokerspelare som söker behandling hos oss är många unga män och högskolestuderande. Dessa personer har alla försökt luta sig mot just de matematiska principer som alltid framhålls i pokersammanhang och som skolan nu avser att lära ut.

Detta för att sedan brutalt vakna upp med ett havererat självförtroende, stora skulder och många gånger avbrutna studier.

De är detta vi talar om – pokerspelets baksida. Det är faktiskt en milsvid skillnad på teori och praktik.

Att överhuvudtaget blanda in poker i högskolestudier och dessutom framhärda relevansen i detta menar vi tyder på en häpnadsväckande aningslöshet.

Anne Nilsson

Aukt.socionom/gruppterapeut

Spelberoendeteamet i Malmö

Thomas Karlström

Soc.sekr./gruppterapeut

Spelberoendeteamet i Malmö