ÅSIKT

Ericsson bekymmer för Wallenbergs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det svenska flaggskeppet Ericsson åker berg och dalbana på börsen. Företaget har gjort så de senaste decenniet. Trots stundtals lysande resultat vill inte aktiemarknaden riktigt tro på företaget längre. Kursen är fortsatt mycket låg.

Helt klart är att företaget har problem att klara den nya konkurrensen särskilt när det gäller mobila produkter. Ericsson blev internationellt storföretag redan i slutet av 1800-talet och det är framför allt telekommunikationens infrastruktur som varit företagets starkaste kort.

Ett stort gammalt världsföretag med ingrodda gamla strukturer har svårt att hänga med nya företag med platta strukturer både när det gäller forskning, utveckling och inte minst kostnader. Konkurrensen är stenhård och det är befogat att fråga sig om Ericsson verkligen klarar den hårdnande internationella konkurrensen.

Familjen Wallenberg bör vara bekymrad. Det är kanske extra svårt för ägarna att se klart eftersom det politiska etablissemanget vägrar tro att ett företag som Ericsson inte ska överleva. Det svenska hoppet om tillväxt läggs i Wallenbergkoncernen händer.

Jag noterade att Wallenberg nu är intresserad av att köpa det statliga bolaget Vin & Sprit. Alkohol är en säker inkomstkälla och skulle kunna bli ett behövligt tillskott i koncernkassan.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM