Ditt påskbord är fullt av EU-frågor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP: Äggen, sillen, lammet – så kan vi ge dig bästa möjliga mat

Om du bryr dig om vad du äter till påsk finns all anledning att rösta i EU-valet 25 maj. Medan Miljöpartiet vill ha mer ekologiskt jordbruk jobbar Folkpartiet och Moderaterna för att gynna ett jordbruk med GMO och bekämpningsmedel.

Vi tycker att alla ska kunna lita på att maten man köper är ren, hållbar och hälsosam. Miljöpartiet har tre förslag för maten i framtiden:

1. 100 procent ekologisk. Med ekologiskt jordbruk blir det bättre miljö, mindre övergödning och bättre djurskydd, men dagens politik gynnar det konventionella jordbruket.

2. 100 procent giftfri. Vi vill sätta stopp för farliga bekämpningsmedel. I dag finns inte ens förbud mot hormonstörande ämnen i produktion av barnmat.

3. 100 procent utan överraskningar. Ingen ny hästlasagne, tack! Det behövs bättre innehållsdeklarationer och kontroller måste garantera att det som står på förpackningen också finns inuti.

Vi vet att det kommer att ta tid att uppnå våra långsiktiga mål. På vägen dit vill vi jobba för kortare djurtransporter, mindre gifter och bättre konsumentinformation.

Alla delar faktiskt inte dessa mål.

I EU-parlamentet har Folkpartiets Marit Paulsen röstat emot att begränsa djurtransporter till åtta timmar, emot ursprungsmärkning av kött och emot obligatorisk märkning av genmodifierad mat i storkök. Paulsen är en motståndare till ekologisk odling.

Moderaten Anna-Maria Corazza Bildt röstar likadant och har dessutom ivrigt försvarat försäljning av fisk med för höga halter av giftiga dioxiner.

Det finns alltså tydliga alternativ i EU-valet. Så här skulle påskbordet se ut om vi fick bestämma:

Ägg. Vi vill ge hönsen mer utrymme och möjlighet till naturligt beteende. Vi vill gynna ekologisk matproduktion där hönsen får gå ute på sommaren och äter ekologiskt foder.

Sill. Miljöpartiet har drivit på för EU:s nya fiskepolitik som säger att man inte får fiska mer än vad havet tål. Nu tänker vi jobba för att de nya reglerna följs.

Lamm. Vi vill att alla köttprodukter ska märkas med var djuret har fötts, växt upp och slaktats. Så är det inte i dag.

Prinskorv. I EU är det förbjudet att skära svansen av grisar, men i till exempel Danmark gör man det ändå eftersom grisarna hålls för trångt. Vi vill att kontrollerna och straffen skärps, så att länder med sämre djurskydd inte konkurrerar ut svenskt kött.

Bröd. Vi vill se mer ekologisk odling i stället för jordbruk som använder farliga bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi vill också förhindra att ett fåtal företag tar patent på alla fröer som används i jordbruket.

Smör. Låt alla kor i Europa få gå utomhus på sommaren! Stoppa djurtransporter längre än åtta timmar.

Påskgodis. Vi ska ha rättvisa handelsavtal med de länder som säljer kakao till EU. Det ska bara vara säkra och godkända tillsatser och färgämnen i godis.

Marsipan. Din marsipan är beroende av bin som pollinerar mandelblommor. Vi vill stoppa giftiga bekämpningsmedel som dödar bin och vi vill se större variation i odlingslandskapet så att bina överlever.

Nubbe. I dag finns det inga krav på innehållsförteckning på spritprodukter. Vi vill att man ska kunna se alla ingredienser och eventuella tillsatser även på alkoholdrycker.

Du ska inte behöva vara expert för att göra rätt val i affären. Ansvaret för bra mat ska ligga på de politiker som bestämmer reglerna för jordbruk och fiske. När påskgodiset är avnjutet är det drygt en månad kvar till EU-valet. Rösta grönt för mat som är aptitligare både för hälsan och miljön!

Isabella Lövin

Peter Eriksson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN