Debatt

Fegt att inte ta upp USA:s övervakning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Piratpartiet: Regeringens svartvita världsbild hotar vår rätt till privatliv

President Obamas besök har fått regeringen att bete sig som en skara Beliebers. Med tindrande ögon städar man undan allt som skulle kunna förstöra den goda stämningen och rullar ut den röda mattan i väntan på Storebror.

Både utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt har på kort tid uttalat sig i media om att de inte oroar sig för den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s övervakning. Det borde de göra. När den amerikanska ekonomin vacklar, säkrar USA sin position som världsmakt genom att samla ihop historiens största hög av den nya tidens rikedom: information.

Den som har mest information har mest makt. Det vet naturligtvis Reinfeldt och den svenska regeringen.

Den vetskapen har man nogsamt förkroppsligat i FRA-lagen, implementeringen av datalagringsdirektivet, skärpningen av LEK och den systematiska undermineringen av offentlighetsprincipen. I USA har man dock mött sin överman och det löser man genom att helt enkelt agera lydig knähund.

I våras satt Bildt på sin egen skrytkonferens Stockholm Internet Forum och sa att statlig övervakning är ofarlig, eftersom den är så ”diskret”. Nyligen delade han på en annan konferens upp världen i ”goda och onda länder” och konstaterade att goda länder kan ta sig lite större ”friheter”.

Utrikesministern gör det väldigt enkelt för sig med denna svartvita världsbild, som känns som hämtad från ”Star Wars” eller ”Sagan om ringen”. Ond eller god. Punkt.

I Bildts värld är USA och Sverige goda länder, som får ta sig friheter som de onda länderna inte får ta sig. Bildt har till exempel för Sveriges räkning hjälpt England att begränsa EU:s möjlig-heter att ens diskutera den amerikanska underrättelsetjänstens förehavanden med USA. Därmed har också en chans att bringa större klarhet i hur NSA:s övervakning drabbar människor i Europa gått om intet.

Statsminister Reinfeldt verkar nöjd med att hans utrikesminister tar sig friheter med vår rätt att få veta i vilken omfattning USA bryter sig in i våra privatliv.

Reinfeldt har slagit fast att han inte har för avsikt att diskutera amerikansk övervakning med president Obama, eftersom han ”inte har några bevis på att det skett”. Av detta kan man utgå ifrån att statsministern tillbringat sommarsemestern under en sten och helt missat Edward Snowdens avslöjanden och den världsomspännande debatt som följt i kölvattnet.

I statsministerns uttalande finner man också ett obehagligt ”Alla tjänar på att debatten lägger sig”-eko från sommaren 2008 då FRA-debatten fick regeringsmakten att skälva. Regeringen vill inte tvingas prata om övervakning. Speciellt inte när Storebror är på besök och allt ska vara så trevligt.

President Obamas besök är ett utmärkt tillfälle för Sverige att tala om för USA vad vi tycker om amerikansk massövervakning.

Tyvärr har våra politiska företrädare gjort klart att man kommer att lämna walk over till allt utom trevligt samkväm med presidenten. Det är ju så mycket trevligare än att tvingas konfrontera Storebror eller att tvingas konfronteras med det sorgliga faktum att man själv agerar Storebror på hemmaplan.

Piratpartiet kommer inte att tassa på tå för Obama och den goda stämningens skull. Människors rätt till ett privatliv är viktigare för oss än den politiska etiketten. I dag klockan 17 demonstrerar vi på Medborgarplatsen i Stockholm tillsammans med ett trettiotal organisationer i Nätverket 4 september mot amerikansk övervakning och hetsjakt på visselblåsare. Alla är varmt välkomna!

Anna Troberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt