ÅSIKT

Fusklappar vecka 51

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Skynda att fynda

Vi vet inte hur det tar sig i uttryck men glädjen är nog stor i det militärindustriella komplexet – Brasilien köper 36 Jas-plan. Dock återstår den lilla detaljen med motköp. Här vill vi höja ett varningens finger. Även om ni har tid och pengar, köp ingens samba. Det blir bara tråkiga rubriker sen. Men om ni vill dela med er av glädjen, kom hem med ett centralt mittfält. Herrlandslaget må ha missat VM men 2018 vill vi gärna vara med.

Pappa hör dig

Säpo lutar sig tungt mot olika tele- och dataoperatörer för att få automatisk tillgång till deras kunders mejl- och telefontrafik. Till Bahnhofs vd sa de att om de inte fick det kunde 800 personer dö i ett terrorattentat – och det skulle vara Bahnhofs fel. Skuld och skam, klassiska grepp som vi känner igen från vår egen barnuppfostran, ”Om du inte kommer nu får mamma ont i huvudet!”. Vårt tips till Säpo: försök med glass i stället.

Inspirerat

Adventsfriden stördes i söndags rejält när en nazistmobb attackerade en demonstration i Kärrtorp söder om Stockholm. Av detta märktes dock inget när statsministern dagen därpå höll sitt traditionella jultal. Han hade ägnat helgen åt deckare, och hämtade inspiration från dem i stället. Jaja, sex- och människohandel är ju också gräsliga saker. Men vi är nyfikna på hur talet hade låtit om Reinfeldt i stället läst ”Eat, pray, love”.

Äkta deckarunder

David Lagercrantz ska skriva en fjärde del i Millenniumserien. De tre första är som bekant författade av Stieg Larsson, som avled 2004. ”Blomkvist och Salander är så oerhört livskraftiga. De förtjänar att leva”, kommenterade Lagercrantz. Mmm, och förlaget förtjänar också en del, kan tänka. Men då vet vi i alla fall vad Reinfeldts nästa jultal kommer att handla om: datahackers och manliga journalister som alla kvinnor vill ligga med.

Väl uträknat

EU har nu accepterat att svenskarna vill ha sitt snus i fred – det undantag vi fick vid när vi gick med i unionen 1995 står fast. Däremot har man beslutat att alla tobaksförpackningar som säljs inom EU ska ha 65 procent av ytan täckt av hälsovarningar. Varför just 65 procent? Vem mäter? Hur mäter man? Och hur gör vi i Sverige, som knappt kan räkna procent? Det här kan vara den listigaste sluta snusa-kampanjen vi hittills har sett.