Debatt

Hetsigt bloggande om skattefrågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det socialdemokratiska utspelet om skattehöjningar väckte en febril aktivitet i bloggvärlden. Argumenten för och emot varvas med funderingar kring oppositionens samarbete och (S) chanser hos stockholmsväljarna.

Inte oväntat är många borgerliga bloggare och debattörer kritiska till (S)-förslaget.

Socialdemokraterna ljuger om att de vill säkra välfärden, hävdar bloggaren bakom Konservativa tankar . Detta eftersom skattehöjningarna ger pengar till staten, medan välfärden betalas av kommunal- och landstingsskatter.

Skattehöjningar drabbar låginkomsttagare, skriver Hans Egnell på Motpol , och tror att det inte stämmer att höjningarna bara kommer att riktas mot de högst avlönade:

”Mona Sahlin kommer in i det sista att förneka att det blir några skattehöjningar för landets alla sjuksköterskor, servitriser och fabriksarbetare.”

Tragisk populism kallas förslaget i bloggen Bjerke betraktar . Bloggaren menar att skattehöjningar för en liten grupp rika kostar mer än det ger statskassan. Vilket Bjerke tror att Mona Sahlin och Thomas Östros är medvetna om.

”Det bara klagas”

Tomas Agdalen med bloggen 100 steg till konstaterar att s-förslaget om skattehöjningar varken föll folket eller oppositionskollegorna på läppen: ”Nej, det bara klagas. Hur Mona Sahlin än gör blir det bara skit. Aldrig får hon det där lyftet som hon så väl behöver för att på allvar etablerar sig som ett alternativt statsmannaämne.”

Men Yngre medelåldersbloggen ser det inte som en svaghet att oppositionen inte har samma syn på skatterna, utan en styrka inför valet att man vågar tycka olika. Det grundläggande har de ändå gemensamt, skriver bloggaren.

Stolt över att vara sosse

Socialdemokraternas svaga ställning i Stockholm har väckt funderingar om inte stockholmarna är emot skattehöjningar. Men det tror inte S-bloggaren Roger Jönsson: "vi förlorar inte Stockholm genom en politik där vi höjer skatten för vissa. Jag blir lite förvånad när våra egna företrädare gör sig till språkrör för alla stockholmare och anser att stockholmarna kommer att vara emot det."

En annan S-bloggare, Ola Möller , blir stolt att vara sosse, och känner att partiet nu visar att man slutat flörta med den övre medelklassen.

Nästan varannan svensk tycker det är rätt att höja skatter, men 90 procent anser att de själva inte borde betala mer än idag, enligt en undersökning som Sifo gjort åt Aftonbladet. Resultatet är inte smickrande för befolkningen, anser Dr Bexborn : ”antingen är folk oförmögna att inse att skattehöjningar kommer att drabba dem själva, även om de inte tror att de klassas som "högre inkomster", eller så är de hycklande egoister.”

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt