Debatt

De gav ondskan ett ansikte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Att sparka på dem som redan ligger borde vara något som vi instinktivt inte gör. Men det händer trots allt ofta. Många är inte kloka nog att förstå hur illa de gör andra människor, vissa till och med njuter av det. De fulla ungdomar i Visby som i helgen grovt trakasserade hemlösa måste ha haft någon glädje av att spotta på andra. Trakasserierna var genomtänkta. De drog spännband om de husvagnar som de hemlösa bor i så att de inte skulle kunna komma ut, sedan sköt de raketer mot vagnarna och slog sönder campingens toaletter och duschar samt slet ut elkablar. Allt givetvis för att skrämmas och åstadkomma så mycket skada som möjligt. Det torde ha varit föraktet som drev dem, föraktet för fattigdom och hemlöshet. Föraktet för människor som är annorlunda.

Kanske hade ungdomarna fått sina åsikter och sitt översitteri hemifrån. De hemlösa i Visby bor på en nyinrättad campingplats och de boende runt omkring har protesterat mot sina nya grannar. När snacket kommer igång i kvarteren finns det alltid sådana som går från ord till handling.

Vad är det för samhälle vi har skapat? När man stänger in folk och skickar brandfarliga raketer mot chanslösa människor, önskar man att något särskilt ska hända då?

De fulla ungdomarnas agerande mot de hemlösa kan aldrig bortförklaras med att de är just unga och inte förstår. De gav både ondskan och dumheten ett ansikte.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning