ÅSIKT

Låt stå: Stopp! Inga fler vikarier

DEBATT

När vi får nya lärare hela tiden drabbar det vårt arbete i skolan

Vi har upptäckt att vår skola har för vana att anställa en vikarie, avskeda den efter ett år och sedan anställa en ny, för att sedan upprepa samma procedur.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Något som ger konsekvenser för vårt skolarbete.

Vi är fyra tjejer som går i 8A på Brunnsboskolan Hisings Backa utanför Göteborg. Vi har pratat med lärare, rektor och politiker angående vår inte så trevliga situation, men det verkar som att är man ung i dagens samhälle blir man aldrig tagen på allvar, och det är vi förbannade på.

I sjuan hade vi en enda lektion med vår ordinarie SO-lärare, men hon blev sjuk och kommer inte att komma tillbaka. Trots det anställer inte vår skola någon lärare på fast tjänst, utan ger oss vikarier som de byter ut allt eftersom.

Så i sjuan fick vi en vikarie som hette Anna Jutnäs, som vi tyckte väldigt mycket om. Hon fick oss att fungera som en klass och älska alla fyra SO-ämnena.

Efter ett skolår påstod skolledningen att vår ordinarie SO-lärare skulle komma tillbaka, och de avskedade Anna.

Vi kände att det hela var så hopplöst att vi inte gjorde något åt situationen.

Men vår ordinarie SO-lärare kom inte alls tillbaka, utan i åttan fick vi en ny vikarie, Mattias Kerttu. Han visade sig vara jättebra, uppmuntrande, och fick hela klassen att bli ambitiösa.

Han lärde oss SO med humor. Och numera längtar vi efter varje SO-lektion, något som inte är särskilt vanligt bland ungdomar

i dag. Nu har det gått ett år, och gissa vad? De ska avskeda honom också. Det gör oss förbannade rent ut sagt.

Men denna gång ska vi kämpa och vägra att ge upp.

Vi hoppas att den här artikeln ska få skolan att ändra sig, angående att anställa vikarier och sparka dem efter ett år.

För nu i 9:an kommer vi att få en ny lärare, som vi aldrig har haft kontakt med innan, och den läraren har ungefär 3 månader på sig att sätta våra betyg som vi ska söka in på gymnasiet med.

Och för att vara ärlig – det känns inte så toppen.

Förmodligen kommer vi inte ens hinna med att jobba med alla fyra ämnena, innan det är dags att sätta betyg.

Det känns så otroligt jobbigt, och det blir ingen rolig period för varken elever eller läraren.

Vi har pratat med skolchefen Gunnar Uhlin i Backa om det här, men han struntar i oss, han påstår att det inte finns något att göra och skickar tillbaks oss till rektorn. Men man kan alltid försöka människor?

Vi tog saken i egna händer och ringde olika tidningar för att vi vill skapa en diskussion om det här ämnet, inte bara våran situation. De lyssnade inte heller på oss.

I dag känns allt rätt hopplöst, men vi vägrar ge upp. Vi ska göra det här ämnet mer uppmärksammat!

Och ja, vi kanske inte kan rädda kvar Mattias Kerttu, men vi kan kanske göra så att det här faktiskt ändras. För vi tror på att om man bara vill något, kan det gå igenom.

Nyligen fick vi reda på att det finns en lag som säger att när man har varit anställd i 11 månader tvingas arbetsgivaren att anställa personen på fast tjänst, eller avskeda den.

Det kanske är detta faktum som gör att vår skola väljer att avskeda vikarier efter ett år, de vill helt enkelt inte ha lärare på fast tjänst, fast det är den bästa lösningen för många.

Hoppas att det här kan skapa en diskussion om dagens skolsystem. Varför ska det vara så dåligt när det lika gärna kan vara så bra?

Emmy Pettersson ,Patricia Degerman ,Sabrin Jaja ,Magdalena Marzack