ÅSIKT

M får inte bidra till nya murar i Europa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Carl-Oskar Bohlin (M): Uteslut Viktor Orbáns parti ur EPP – eller lämna partigruppen

Foto: Ungerska regeringspartiet Fidesz måste omedelbart lägga om bemötandet av flyktingar, skriver debattören.
Foto: Carl-Oskar Bohlin.

DEBATT. I fredags röstade Ungern för en lag som straffar den som försöker ta sig över taggtrådsstängslet vid den serbiska gränsen med fängelse. Den tidigare amerikanska presidentkandidaten John McCain beskrev nyligen Ungern som ”ett land som håller på att överlämna sin suveränitet till en nyfascistisk diktator”.

Det är hög tid att de europeiska mitten- högerpartierna också vaknar och kräver ansvar från Ungern. Annars bör Moderaterna lämna sin partigrupp i EU-parlamentet där Viktor Orbáns parti idag i ngår.

EU började som en fredsunion. Aldrig mer krig i Europa och aldrig mer blundande för mänskligt lidande och förtryck. I somras stod jag på stränderna i Normandie, 70 år efter att över 10 000 amerikanska, brittiska, kanadensiska och polska unga män lagt ned sina liv just på denna plats bara för att ge oss tillbaka den frihet som gått oss förlorad i Europas mörkaste stund.

Konservativa och kristdemokratiska politiker i Europa är sällan sena med att påpeka sina åstadkommanden i att skapa den fredsunion som vi i dag kallar EU. Men om man inte i dag står upp för frihetens principer kan man inte stoltsera med att man en gång gjorde det. 70 år efter Omaha beach är döden tillbaka längs Europas stränder. Vi står i skuld till dem som gav oss friheten då.

Så låt oss återbetala skulden till dem som behöver friheten nu. Angela Merkel har förstått detta. Mitt i all politisk feghet står hon rakryggad för att dela med sig av den frihet Europa fick åter för 70 år sedan.

På den dagspolitiska kartan i Europa är det konservativa och kristdemokratiska samvetet tyvärr långt ifrån rent. Överallt hörs kraven på åtstramningar, kraven på att tala mer om volymer och mindre om människor. Om skeppet sjunker kan väl knappast en kristen, eller någon annan medmänsklig utgångspunkt, vara att tala om hur många som ska räddas. Om vi menar allvar med att stå upp för frihetens och demokratins fundament måste vi sopa framför egen dörr.

Så låt oss börja med att sätta hårt mot hårt där det mest behövs just nu. Det ungerska regeringspartiet Fidesz är medlemmar i EPP-gruppen i Europaparlamentet, alltså samma partigrupp som mitt eget parti Moderaterna och även Kristdemokraterna. Det är naturligtvis inget annat än oacceptabelt.

Moderaterna och Kristdemokraterna bör omedelbart kräva att Fidesz utesluts ur EPP om inte en kraftig omläggning av det ungerska bemötandet av flyktingar sker omedelbart. Om ingen framgång nås med detta bör vi själva lämna EPP som en tydlig markering mot det som nu pågår i Ungern.

Det finns partier och personer i Europa som gjort omfattande insatser för demokrati och frihet, inte minst mot det kommunistiska förtrycket, som i dag argumenterar för stängda gränser och sänkta kvoter. Till medlemmarna av min partigrupp i Europaparlamentet vill jag därför säga. Låt oss inte fördärva vårt frihetliga arv nu. Låt oss visa att vi förstår det mest fundamentala i principen om mänskliga rättigheter, nämligen att de bär sitt namn för att de omfattar hela mänskligheten. De är universella och gäller alla människor. Lika mycket för dem som flyr från Homs 2015 som de som lämnade Prag 1968.

Våra partier som en gång stod upp för att Gorbatjov skulle riva muren kan inte vara dem som i dag börjar tala om att nya ska byggas. Då har vi reducerat oss själva till hycklare. Därför kan det aldrig finnas utrymme för politiker som Viktor Orbán i vår partigrupp.

Carl-Oskar Bohlin

Riksdagsledamot (M)

Ersättare Europaparlamentet

ARTIKELN HANDLAR OM