ÅSIKT

I Moderaternas värld får bara högavlönade bo i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ann-Margarethe Livh (V): M vill omdefiniera allmännyttan och marknadsanpassa hyrorna

Billigt boende kan vara ett minne blott, befarar debattören.

”De nya moderaterna” har värnat hyresrätten i Stockholm säger moderaten Joakim Larsson (AB 17/8), men nog är det på ett märkligt vis. Det allmännyttiga hyresrättsbeståndet i Stockholm har under högeralliansen minskat med 16 000 lägenheter och ytterligare 8 000 är erbjudna till försäljning.

Samtidigt har deras partikamrater på riksplanet lagt en ny proposition om allmännyttan som föreslår en förändring av begreppet allmännytta och en marknadsanpassning av hyrorna. Självkostnadsprincipen ska inte längre gälla.

I klartext innebär det att man förhandlar direkt om hyrorna med alla fastighetsägare, även de privata, och att efterfrågan och läge då avgör hyrans storlek.

I Stockholm där 300 000 står i bostadskön kommer hyrorna självklart att stiga snabbt och mycket. Hur tänker Joakim Larsson förhindra det?

De positiva aspekter som Joakim Larsson nämner om hyresrätten är helt riktiga: det är den mest tillgängliga boendeformen och ökar därför människors självständighet och frihet i olika faser av livet. Förutsatt att hyrorna är så låga att människor med låga och normala inkomster har råd med dem. Men de boendedialoger som Moderaterna föreslår klingar falskt för de som har erfarenhet av tidigare dialoger med M. Den brist på lyhördhet som visat sig i rivningen av förvaltningshuset i Rinkeby, badhuset i Aspudden eller oviljan att lyssna på varningar innan Boultbeeskandalen blev uppenbar visar att dialog inte är deras starka sida.

Om man vill ha ett blandat boende, om man vill ha en stad där människor med olika bakgrund och inkomster ska kunna bo: då ska man se till att Moderaterna inte får något inflytande över bostadspolitiken.

Det går att bygga minst 20 000 nya bostäder, majoriteten hyresrätter, under nästa mandatperiod. Det går att avkontorisera, att bygga tillfälliga bostäder för studenter, att satsa på självbyggeri och förtätning – men den viljan saknar tyvärr Moderaterna.

Självklart ska hyresgäster ha inflytande över sitt boende. Bryt ner de kommunala bostadsbolagen i mindre enheter där hyresgästerna har majoritet i styrelsen.

Med tanke på vad som hände med a-kassan och fackförbunden när Moderaterna blev arbetarparti så blir jag djupt oroad när de säger sig vara ett parti för hyresgästerna.

Ann-Margarethe Livh
Oppositionsborgarråd (V), Stockholms stad

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik