Debatt

Våra kamrater är döda – men inte deras idéer

SSU: Det är allvar nu – den antirasistiska kampen måste föras av fler och mer samordnat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. I dag är det sju år sedan 69 medlemmar i vår norska systerorganisation AUF mördades i hatets och terrorns namn på Utøya. För SSU är årsdagen för det fruktansvärda terrordådet ett tillfälle att stanna upp för att minnas, lära och engagera.

När nazister i dag marscherar i Sverige är det viktigare än någonsin att påminna oss om vad som hände den 22 juli 2011 och intensifiera kampen mot högerextremismen.

Ord spelar roll. Det är viktigt att slå fast och påminna att det som skedde var ett terrordåd som begicks av en högerextremist, inte av en ensam galning. Det var inte heller en slump att måltavlan för dådet var unga socialdemokrater.

Vi är nämligen högerextremismens motpol. De vill rasera det öppna, jämlika och demokratiska samhälle som socialdemokratin har byggt och vill fortsätta stärka.

En lika viktig insikt är att de högerextrema idéerna bakom dådet inte är isolerade. De är en del av en ideologi som finns och växer i politiska partier och rörelser än i dag.

Det har vi med all tydlighet fått erfara i Sverige på senare tid. Vi har bevittnat nazister och högerextremister marschera i Visby på Almedalsveckan, i Dalarna på första maj, i Göteborg i höstas och i Stockholm på Pride.

Samtidigt ser vi hur synagogor och moskéer attackeras, att religiös och politisk extremism breder ut sig och att unga som engagerar sig i demokratiska politiska ungdomsförbund näthatas av extremister.

Det här är dock inte en utveckling som är unik för Sverige. Runt om i Europa ser vi hur högerextrema krafter tar sig in i parlament och återigen marscherar på gatorna. Denna utveckling är en av vår tids största utmaningar som hotar vår demokrati och vårt fria sätt att leva.

SSU lovar att ta vårt delansvar i kampen mot högerextremismen, både politiskt och organisatoriskt. Politiskt anser vi att det demokratiska samhället måste agera hårdare och sätta gränser. Vi får aldrig låta antidemokratiska krafter utnyttja demokratin för att i sin tur förgöra den.

Därför är det välkommet att regeringen nu avser att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer. Vi vill framåt även se mer resurser för att ta krafttag mot hatbrott och näthat så att alla unga känner sig trygga att engagera sig politiskt.

SSU vill även införa ett demokratilyft i skolan för att stärka undervisningen om vår moderna historia. Ingen ska växa upp utan att exempelvis veta om de fasansfulla brott mot mänskligheten som begicks under andra världskriget.

Organisatoriskt kommer vi ta kampen mot högerextremismen genom att föra minnet av 22 juli vidare, stärka samarbetet med vår norska systerorganisation AUF och med andra antirasistiska ungdomsorganisationer i Sverige.

För att hedra minnet av offren instiftade SSU-förbundet förra året ett pris som årligen delas ut till en antirasistisk förebild som har gjort betydande insatser mot högerextremism. I år har vi valt att ge utmärkelsen till “Inte rasist men...” för deras antirasistiska opinionsbildning.

Genom 22 juli-utmärkelsen för vi offrens kamp vidare i framtida generationer. Vi kommer även fortsätta ha ett tätt samarbete med AUF och ta initiativ till att stärka samverkan med andra antirasistiska ungdomsorganisationer i Sverige. Det är allvar nu. Den antirasistiska kampen måste föras av fler och mer samordnat.

SSU är rasismens starkaste motpol och vi kommer aldrig vika oss för principen om alla människors lika värde. I dag samlar vi kraft. I morgon fortsätter vi vår outtröttliga kamp mot högerextremismen.

Våra kamrater i AUF är döda, men inte deras idéer. Vi lovar att föra deras minne vidare och fortsätta kämpa för det dem trodde på. Med insikten om att demokratin inte är en naturlag, utan något som varje generation måste erövra och stå upp för, varje dag.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

AUF

LÄS VIDARE

DEBATT. Därför ställde jag mig bland nazisterna i NMR

ÄMNEN I ARTIKELN

AUF

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Utøya

Philip Botström

Nazism

Rasism