ÅSIKT

Jobba hårdare Bucht!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK. I helgen drar Landsbygdsriksdagen igång. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har själv fått äran att inviga stormötet och tar i Aftonbladet åter upp strategier, program och betänkanden som är på gång, men något resultat för landsbygden har vi ännu inte sett.

För två månader sen mottog Sven-Erik Bucht landsbygdskommitténs delbetänkande. Det var en enig kommitté, där samtliga av riksdagens partier stod bakom fyra förslag för en mer levande landsbygd:

1. Regeringen måste, tillsammans med riksdagen, formulera långsiktiga politiska mål för utvecklingen i Sveriges landsbygd.

2. Det behövs ett mål om att hela befolkningen ska ha tillgång till bredband senast 2025.

3. Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna. De som vill bo i vår landsbygd ska kunna skaffa sig en högre utbildning utan att flytta.

4. 60 procent av myndigheterna har idag sitt huvudkontor i Stockholms län. Staten ska ha god närvaro i hela landet. Därför borde myndigheter utlokaliseras från Stockholm.

Men när jag i Riksdagen frågade landsbygdsministern om han har gjort något för att förslagen ska bli verklighet hänvisar han till att han väntar på kommitténs slutbetänkande i januari 2017.

Frågan är vad landsbygdsministern väntar på? Att han inte redan har agerat för att se till att något av förslagen ska bli verklighet visar på brist av engagemang.

Sven-Erik Bucht fick sitta kvar som landsbygdsminister när regeringen ombildades. Nu har han två år på sig att göra någon skillnad för landsbygden.

Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson (V)

ARTIKELN HANDLAR OM