ÅSIKT

Vi har en plan för ett starkare Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Moderaterna: Vi kan inte lägga fokus på vad som borde gjorts tidigare

Foto: Johan Forssell (M), Migrationspolitisk talesperson.

Min partikollega Tapani Juntunen har rätt i att det krävs både ansvarstagande och trovärdighet för att vi nu ska kunna hantera problemen med en misslyckad integration och pressat flyktingmottagande. Moderaterna har varit tydliga med att vi borde ha förändrat och tagit tag i flyktingpolitiken redan under förra mandatperioden. Det hade varit bättre för Moderaterna, men framförallt för Sverige.

Samtidigt kommer de problem vi står inför idag inte att lösas genom att lägga fokus på vad som borde ha gjorts tidigare. En ansvarsfull, hållbar och långsiktig flyktingpolitik måste se framåt. Vårt fokus är att presentera förslag för att hantera den akuta situationen och de utmaningar vi ser framöver. På punkt efter punkt har vi drivit regeringen framför oss. Den skärpning av migrationspolitiken som nu sker i Sverige hade aldrig kommit till stånd om inte Moderaterna hade krävt handling av regeringen.

Till skillnad från Socialdemokraterna har Moderaterna tydliggjort att det för oss inte är aktuellt att återgå till den tidigare kravlösa flyktingpolitiken.

Under Almedalsveckan har vi även presenterat flera nya förslag för att stärka integrationen. Bidragstak för en starkare arbetslinje, egna ansträngningar för att lära sig svenska ska krävas för att få permanent uppehållstillstånd, samhällsorienteringen för nyanlända ska förstärkas och aktivitetskravet i försörjningsstödet måste omfatta fler än idag.

Moderaterna har en plan för att starkare Sverige. Vi kommer fortsätta presentera förslag för att skapa ordning och reda i flyktingpolitiken.

Johan Forssell (M)

Migrationspolitisk talesperson

ARTIKELN HANDLAR OM