ÅSIKT

Alla dagar borde vara Kvinnodagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Känslan som infinner sig är att kvinnodagen hamnar i samma fack som Kanelbullens dag

Foto: Zozan Inci, ordförande för Roks: Känslan som infinner sig är att kvinnodagen hamnar i samma fack som Kanelbullens dag.

DEBATT. Årets Internationella kvinnodag har passerat. Precis som vanligt var det glädjande att under en hel dag få gotta sig i nyheter om kvinnofrågor.

Politiker, Facebook-kompisar och kollegor tävlade om att visa hur viktiga kvinnors och tjejers rättigheter är för just dem. Och det är klart att vi som driver dessa frågor känner oss uppskattade och stolta. Men det går inte att slå bort tanken att det finns 364 dagar till då kvinnors rättigheter kränks.

Känslan som infinner sig är att kvinnodagen hamnar i samma fack som Kanelbullens dag, då man kan mumsa i sig bullar av hjärtats lust för att sedan strunta i kanelbullar resten av året. Det passar bra för ett bakverk, men är inte helt överensstämmande med hur viktiga kvinnors och tjejers rättigheter är. Eller borde vara.

Vi på Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, jobbar oförtrutet för våldsutsatta och hotade kvinnors och tjejers rättigheter varje dag. Alla som arbetar för oss, de flesta ideellt, driver kvinnojourer, skyddade boenden och tjejjourer året om. Detta jobb är viktigt mer än en dag om året.

I vår drömvärld uppmärksammas kvinnors och tjejers situation, de strukturer och den machokultur vi dagligen tvingas bekämpa, under hela året. Först då tror vi att riktig förändring vad gäller mäns våld och förtryck mot kvinnor skulle kunna uppnås.

Det enda vi kräver är lika lön för samma jobb, att behandlas på samma sätt som män, att våra röster är lika mycket värda som mäns och att samhället befrias från det våld mot medmänniskor som finns bara på grund av deras kön.

Det är väl inte för mycket begärt?

Zozan Inci

ordförande, Roks

ARTIKELN HANDLAR OM