Att bränna asylhem - är det svensk norm?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Artisten Carlito: Ja, Sverige står inför en moralisk kris – med ett parti som har sina rötter i nazismen

Vad är svenska värderingar? Syftar Andreas Norlén på att bränna ned flyktingboenden och hysa nazistiska sympatier? undrar artisten Carlito i ett svar till moderaten Andreas Norlén.
Vad är svenska värderingar? Syftar Andreas Norlén på att bränna ned flyktingboenden och hysa nazistiska sympatier? undrar artisten Carlito i ett svar till moderaten Andreas Norlén.

DEBATT. Jag läste nyligen Andreas Norléns debattartikel ”Vi måste våga prata om svenska normer” i Aftonbladet och jag måste säga att det är den mest fördomsfulla artikel jag läst på väldigt länge. I artikeln hävdar Andreas Norlén att Sverige genomgår en värderingskris och att vi nu måste värna om ”de svenska värderingarna”.

Värderingskrisen gäller hela samhället konstaterar Andreas Norlén men attackerar sedan, motsägelsefullt nog, endast icke-vita svenskar och muslimer i resterande del av texten.

Mehmet Kaplan och Yasri Khan får symbolisera de svarta fåren” i politikerkåren medan vita politiker som till exempel Björn Söder som poserar leende med nazistiska SS-veteraner lyser med sin frånvaro i artikeln.

Artikelförfattaren anspelar på islamofobiska stereotyper och flörtar med extremhögern genom att måla upp muslimer och ”invandrare” som antitesen till det svenska ”demokratiska och öppna” samhället som står för alla de goda värderingarna.

Artikeln är starkt präglad av ett rasistiskt ”vi och dem” tänkande och varnar för parallella invandrasamhällen som växer fram i periferin av det vita samhället. En parallell, ljusskygg värld som styrs av Sharialagar och kriminella gäng där kvinnor inte får vistas utomhus utan en fullmunderad Burka. En plats med extrema och annorlunda normer än ”de svenska”. 

Två frågor dyker upp i mitt huvud när jag läser texten.

Nummer ett: Har Andreas Norlén över huvud taget någonsin satt sin fot i något ut av dessa områden han talar om? Det kan han omöjligen ha gjort om han påstår dessa saker.

Nummer två: Vad är svenska värderingar? Syftar han på att bränna ned flyktingboenden och hysa nazistiska sympatier? Är det svenska värderingar? Eller väljer artikelförfattaren att försköna bilden av den kultur han själv identifierar sig med och demonisera ”de andras kultur” i syfte att flörta med den rasistiska nationalismen som är populär just nu bland den svenska väljarkåren.

Andreas Norlén hävdar vidare att det måste vara slut med ”velandet” och hummandet inför personer som motarbetar allas lika värde”, men skriver själv, ironiskt nog, den mest fördomsfulla, islamofobiska och rasistiska artikeln som publicerats i Aftonbladet på länge.

Andreas Norlén påstår att vi står inför en moralisk kris och jag håller med honom. Vi står inför en moralisk kris när vi har ett rasistiskt parti med nazistiska rötter i riksdagen som dessutom är det tredje största partiet i Sverige. Ett parti där partitoppen svingar järnrör mot meningsmotståndare och uppmanar människor till utomparlamentarisk kamp. Ett parti som lägger ut kartor på områden med tilltänkta flyktingboenden i en tid då flyktingboenden utsätts för mordbrand på löpande band.

Det är även djupt problematiskt ur en demokratisk och representativ aspekt att de fåtal muslimska och icke-vita politikerna som funnits i riksdagen nu rensas ut medan rasisterna i riksdagen tillåts härja fritt trots skandal efter skandal. 

Som om vi inte redan hade ett underskott på icke-vita politiker i riksdagen.

Ja, Andreas Norén, vi har problem.

Vi har problem i Sverige med strukturell diskriminering av icke-vita svenskar och muslimer som till stor del bor i marginaliserade förorter. En del av samhället som redan är stigmatiserad och som du nu bidrar till att stigmatisera än mer med din debattartikel.

Jag antar att du förväntar dig att ni ska lyckas locka till er fler ut av Sverigedemokraternas väljare med den retorik du använder dig av.  Det tragiska är att politiker som dig, som tror sig stå för de demokratiska, ”goda” värderingarna, bidrar till att göra rasismen och islamofobin rumsren i Sverige.

Min uppmaning till dig Andreas Norlén, är att du istället ska försöka att vara en del av lösningen och inte problemet. Vi behöver inte ytterligare polarisering.

Carlito

artist

Läs Andreas Norléns svar: Carlito, du hånar svenska värderingar

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN