ÅSIKT

Anna Troberg: Skyll inte på nätet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vi behöver inte strängare lagar, vi behöver människor som kavlar upp ärmarna och agerar positiva föredömen.

Anna Troberg

En Instagram-sida skapad i syfte att kränka enskilda ungdomar skapade lynchstämning vid Plusgymnasiet i Göteborg. Händelsen har redan resulterat i en imponerande mängd tyckande i media. Merparten har redan utsett en självklar syndabock – internet.

Det är inte speciellt överraskande. Enkla förklaringar är populära. På 50-talet var det rock n´ roll, på 80-talet var det videovåld. Det senaste årens skolskjutningar skylls på tv-spel. Upploppen i London tidigare i år var, precis som händelserna i Göteborg, naturligtvis internets och de sociala mediernas fel.

Enkla förklaringar är bekväma för politiker och journalister. De gör det lätt att sitta i mediernas VIP-loge, utse syndabockar och kräva hårdare lagar för att få ungdomarna att hyfsa till sig. Problemet är att inget av det minskar de problem som finns med näthat. För det krävs det äkta energi och ett engagemang långt bortom tomt prat.

Jag hänger regelbundet i kommentarsfält i tidningar, på debattsajter, på min blogg och i sociala medier. Nyligen tog jag, till somligas förskräckelse, klivet in på Flashback. En del undrar varför jag vill vara på platser där det finns så mycket främlingsfientlighet och misogyni, men är det inte just där vi goda tangentbordsriddare måste vara? Våra barn och ungdomar är redan där. Om vi inte finns där som en positiv motvikt kommer deras världsbild att färgas av människor som sprider hat.

Internet är bara ett verktyg. Det är inte ett väsen med någon sorts inneboende illvilja. Förr i tiden greppade människor grepar och facklor och gav sig ut på gator och torg för att visa sitt missnöje. Ingen skulle komma på tanken att anklaga greparna och facklorna för det. De är bara redskap som kan användas till bra eller dåliga saker. Hur de faktiskt används beror på hur de som håller i dem fått lära sig att de ska användas.

Samma sak gäller internet och sociala medier. De kan användas till både fantastiska och förfärliga saker. Vad det blir beror på vilket val du och jag gör varje gång vi sätter oss vid tangentbordet. Väljer vi att sprida ljus eller mörker? Vårt val påverkar direkt hur barn och ungdomar kommer att använda internet.

Tänker alla tyckare på det när de dagligen sitter och skriver magsura och hånfulla kommentarer om varandra och andra i krönikor, ledare och artiklar? Tror de att det är bättre när de sprider mörker med fin bildbyline i media än när vanliga dödliga gör det i kommentarsfält eller på Facebook och Twitter? Och alla andra? Ingen skulle komma på tanken att lära sina barn att kalla folk man möter på ICA för idioter, ändå lär man dem att det är helt okej att kalla samma människor för det på nätet.

Det är inte raketforskning att skapa en bättre miljö på nätet, men det räcker faktiskt inte att skylla på någon annan eller att kräva hårdare lagar. Det är inte någon annans ansvar. Det är allas ansvar. Ditt och mitt. Varje dag. Alltid. Det finns inte någon lag i världen som kan befria oss från det moraliska ansvaret att agera goda föredömen för de generationer som kommer efter oss. Det är evigt.

Knäckfrågan är inte hur vi ska få barn och ungdomar att vara schysta mot varandra på nätet. Knäckfrågan är om vi andra är redo att axla ansvaret och bli goda tangentbordsriddare eller om vi helt enkelt nöjer oss med att bara vara lite skit bakom tangentbordet och struntar i konsekvenserna.

Världen behöver inte fler syndabockar eller strängare lagar. Den behöver människor som kavlar upp ärmarna och agerar positiva föredömen där det mest behövs. Jag har bestämt mig. Har du?

Anna Troberg