Mattias Svensson: Vi fick arbetssätt, inte politik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Mikael Gustavsen

Annie Lööf bjöd in allianskollegerna till Maramö i somras för att tända Alliansen genom en ambitiös reformagenda. Hon efterlyste förslag för minskat utanförskap, ökad konkurrenskraft, mer självbestämmande i välfärden, nya klimatåtgärder och möjligheter att leva i hela landet.

När det väl var dags ett drygt halvår senare fick hon inte ens tända grillen, när allianstopparna bjöd journalistkåren på korv.

Men reformer är inte varmkorv, snarare en avancerad barbecue att röka fram över uthållig glöd. Återigen lanseras det moderata arbetssättet med lyssnande, arbetsgrupper och genomräknade förslag.

Av Centerns idépolitiska luftpastejer, Göran Hägglunds överraskande Almedalssnackisar eller Folkpartiets kvoteringsvånda kommer det inte att bli konkret politik. Den kommer att värka fram tryggt och tråkigt på partikanslierna.

Allianskonventet 2014 blir med samma logik en uppifrån regisserad pr-övning, det ultimata beviset för att politik numera är ett tjänstemannaärende på partitoppsnivå. Eller är det någon som tror att partifolket kommer att få väcka förslag och beredas tillfälle att yttra sig och debattera eller rösta?

Att folkpartister och kristdemokrater skulle få drabba samman om familjepolitiken, unga centerpartister ställa obekväma frågor om statlig övervakning och fotfolksmoderater släppas lösa att kritisera försvarspolitiken? Det hade skapat spänning, nerv och medial uppmärksamhet. Men det kommer naturligtvis inte att hända, särskilt inte så kort tid före valet.

Enda tänkbara spänningsmomentet är om partierna skulle våga släppa in någon färgstark extern talare som riskerar att säga något obekvämt eller gör bort sig där på scenen. Tänk er Marcus Birro. Inte heller det är sannolikt. Bara att ge utrymme åt fyra partiers ledare, partisekreterare och ministrar kräver sin talartid.

Ombuden kommer att behöva baxas dit, liksom varenda kanslianställd och ungdomsförbundsmedlem, för att fungera som folklig rekvisita och ballonghållare. Det blir en alliansens personalfest, där allt går ut på att cheferna ska glänsa och alla är beordrade att trivas. Jag ser framför mig en tillställning liknande de kritiserade myndighetsfesterna: Ett dagsprogram som mest är en ursäkt att vara där, underhållning som är för regisserad för att beröra och för lite att dricka för att det ska bli kul.

Efter ett dygn i Maramö presenterade Alliansens partiledare i dag hur de tänker arbeta inför valet 2014: med resor runt om i landet, ett gemensamt konvent och fem nya arbetsgrupper.

Vi bad våra proffstyckare från höger och vänster om en analys av mötet i Maramö.

Mattias Svensson

Publicerad: