Debatt

KD:s kopplingar till Trump ett problem

Debattören: Livets ord-falangen står nära kristna högern i USA

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Frågan om Kristdemokraternas kopplingar till Trump och den kristna högern i USA är i allra högsta grad en angelägenhet för svenska väljare när det högerkonservativa blocket gör anspråk på regeringsmakten, skriver Gustaf Lantz.
Frågan om Kristdemokraternas kopplingar till Trump och den kristna högern i USA är i allra högsta grad en angelägenhet för svenska väljare när det högerkonservativa blocket gör anspråk på regeringsmakten, skriver Gustaf Lantz.

DEBATT

DEBATT. Ebba Busch har fått kritik för att hon varken gratulerat Biden till segern eller fördömt Trump för hans agerande efter valet.

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala, Jonas Segersam, hävdade före valet att Trump vore bättre för USA än Biden.

Detta är inte förvånande för ett parti med kopplingar rakt in i Trumpadministrationen.

För att se dessa band måste man förstå att KD i Uppsala är Livets ords politiska gren. Catharina Drougge som arbetade som politisk sekreterare för Kristdemokraterna i Uppsala kommun skrev på sin blogg ”För er oinvigda; det är helt nödvändigt att ha stöd av Livets ords församling för att nå högre positioner inom Kristdemokraterna”.

Efter sex år i Uppsala kommunfullmäktige har jag ingen anledning att ifrågasätta beskrivningen.

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala Jonas Segersam har tidigare varit rektor på Livets ords skola. I deras fullmäktigegrupp återfinns även Eva Moberg som leder församlingens sociala arbete. Den som saknar Livets ordkoppling är ett ovanligt undantag bland partiets företrädare i Uppsala.

Många religiösa samfund deltar i den politiska debatten. Och många politiska partier har medlemmar som är aktiva i religiösa samfund. Det är ett friskhetstecken i en demokrati där religionsfriheten är självklar.

Men när ett samfund utövar ett direkt styre över ett parti sker en anmärkningsvärd sammanblandning av religion och politik.

Livets ord bildades 1983 av Ulf Ekman efter att han skolats på Rhema Bible Church. Ulf Ekmans lärofader var Kenneth E. Hagin. När Hagin pekade ut sina främsta adepter nämnde han Ulf Ekman och Kenneth Copeland.

TV-predikanten Copeland har ingått i Trumpadministrationens Evangelical Advisory Board som består av ledande företrädare för den kristna högern. Detta organ har haft en stor inverkan på Trumps politiska beslut. Bland annat tillkom förbudet mot transsexuella inom militären efter organets påtryckningar.

Copeland uppmärksammades nyligen då han med sin församling hånskrattade åt att medier rapporterat att Biden valts som president. Han hävdar omfattande valfusk. Han påstod även inför förra amerikanska valet att den som röstade på Hillary Clinton gjorde sig skyldig till mord på grund av hennes inställning i abortfrågan.

Kenneth Copeland har besökt Livets ord flera gånger i Uppsala. Hans böcker finns utgivna på Livets ords förlag och han utgör en centralgestalt inom samfundet. Det är ingen slump att Livets ord engagerar sig i samma frågor som den kristna högern i USA. Man är i själva verket del av samma internationella rörelse.

Abortmotståndet är tätt förbundet med Livets ord. Föreningen ”Ja till livet” grundades av Mikael Oscarsson, som nu är Kristdemokraternas enda ledamot vald från Uppsala läns valkrets. Föreningen har efter sammanslagning och namnbyte uppgått i Föreningen Människovärde.

Denna förening är alltjämt kontrollerad av personer kopplade till Livets ord.

Föreningen vill inskränka kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar genom strängare abortlagstiftning. Men man vill även att sjukvårdspersonal ska kunna vägra bistå kvinnor vid abort.

Men de gemensamma så kallade ”familjevärderingarna” rymmer fler frågor.

När jag arbetade som brevsvarare på justitiedepartementet vällde det in protestbrev från både Sverige och USA. Anledningen var att pastor Åke Green stod åtalad för hets mot folkgrupp efter sitt uttalande om att homosexuella är en cancersvulst på samhällskroppen. Det är uppenbart att de amerikanska och svenska protesterna till Greens försvar var samordnade i en gemensam kampanj.

En sak är att Livets ord i allians med krafter i andra länder försöker påverka svenska lagstiftning genom politiska kampanjer. Men vad värre är att man direkt försökt påverka svenska domstolar. Göta hovrätt fick motta tusentals personers protester under sin handläggning av Åke Greenmålet.

Även här kom breven och mejlen från den kristna högern på bägge sidor av Atlanten.

Frågan om Kristdemokraternas kopplingar till den kristna högern i USA är i allra högsta grad en angelägenhet för svenska väljare när det högerkonservativa blocket gör anspråk på regeringsmakten.

När politiken ska förhandlas i stängda rum är det lätt att hbtq- och abortmotstånd utåt förklaras som eftergifter till SD, men till den mäktiga Livets ordfalangen med bas i partiledarens hemmadistrikt beskrivs som segrar.

Ulf Kristersson vill bli statsminister med stöd av två partier med förgreningar till extremistmiljöer. Om han skulle lyckas blir det inte lätt för honom att vara den vuxne i rummet.


Gustaf Lantz, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Livets ord

LÄS VIDARE

DEBATT Därför hoppas jag att Trump vinner valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Livets ord

Ja till livet

Gustaf Lantz

Mikael Oscarsson

Kristdemokraterna

Uppsala

Ebba Busch