Debatt

Söder bidrar till hat och skam mot kvinnor

Slutreplik från Centerkvinnorna om SD-politikerns syn på abort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Björn Söder inte förstår allvaret i vad abortmotstånd gör mot kvinnor utgör ett hot mot kvinnors liv och hälsa. Jag insinuerar inte att det är kvinnohat, jag säger det väldigt klart och tydligt: det är rent kvinnohat. Slutreplik från Sofia Jarl.
Att Björn Söder inte förstår allvaret i vad abortmotstånd gör mot kvinnor utgör ett hot mot kvinnors liv och hälsa. Jag insinuerar inte att det är kvinnohat, jag säger det väldigt klart och tydligt: det är rent kvinnohat. Slutreplik från Sofia Jarl.

DEBATT

SLUTREPLIK. Jag har noga läst Björn Söders skriftliga fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin, och där hävdas i klartext att barn dödas i aborter.

Språkbruket är tydligt och kan därför inte misstolkas. Söder ger uttryck för abortmotstånd. 

Om han sen står för sitt uttalande eller inte verkar det råda olika bud om. För samtidigt som Björn Söder skriver en replik på min debattartikel så uppger Aftonbladet att Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen har beordrar Söder att dra tillbaka sin fråga till ministern.

Är det någon som bagatelliserar fakta är det Söder. Men låt oss prata fakta. Fakta är att risker vid en abort är relativt låg – så länge det är en säker abort. En medicinsk abort är de facto ett relativt enkelt ingrepp, där svåra biverkningar är mycket ovanliga.

2019 var 81 procent av aborter i Sverige av sådan karaktär och vi vill att fler kvinnor i världen ska ha samma möjlighet.

”Att genomföra en abort är påfrestande, både fysiskt och emotionellt” skriver Björn Söder och det är inget annat än ytterligare en föreställning som upprätthåller bilden av abort som alltid någonting svårt och som skuldbelägger de kvinnor som inte delar den erfarenheten av abort. Detta är en ytterst individuell upplevelse för en kvinna, och kvinnor äger rätten till sina individuella känslor och upplevelser.

Oavsett hur Björn Söder väljer att tolka verkligheten, så är det inte hans sak att avgöra.

Björn Söder säger sig vilja främja hälsa, men han ägnar inte ett uns oro över de biverkningar som kommer av vanliga av preventivmedel, som många kvinnor upplever besvärande – rent av påfrestande. Vi behöver nog inte ens tala om vilken påfrestning en graviditet och en förlossning är för en kvinnas kropp.

Då abort blev lagligt i Argentina kunde vi se kvinnor som grät av glädje över att äntligen få rätten att bestämma över sina kroppar och sina liv – det är vad fri aborträtt betyder för kvinnor. I flera länder, världen över, kämpar kvinnor för att få samma rätt, för att äga makten över sin egen kropp gör sådan skillnad i kvinnors liv.

Det är fakta att Björn Söder skrev att barn dör i aborter. Det är samma retorik som används av abortmotståndare i hela världen. Det bidrar med hat och skam mot kvinnor som brukar sin rättighet.

Att Björn Söder inte förstår allvaret i vad abortmotstånd gör mot kvinnor, och att sådant motstånd gör att kvinnor tvingas ta till osäkra metoder som är rent av livsfarliga, det utgör ett hot mot kvinnors liv och hälsa. Jag insinuerar inte att det är kvinnohat, jag säger det väldigt klart och tydligt: det är rent kvinnohat.


Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatten om fri abort

LÄS VIDARE

DEBATT Hur kan ni acceptera Söders kvinnohat, SD?

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om fri abort

Abort

Björn Söder

Preventivmedel

Centerpartiet