Så får vi en grön era efter coronakrisen

C: Vi i Sverige har visat att det går att ställa om ett samhälle snabbt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Brist på politisk vilja får inte och ska inte stå i vägen för den nödvändiga omställning som våra medborgare, företag och samhälle behöver göra. Vi har nu möjlighet att höja blicken, ta klivet framåt och leda Sverige och Europa in i en ny, grön framtid, skriver Fredrick Federley och Rickard Nordin (C).
Brist på politisk vilja får inte och ska inte stå i vägen för den nödvändiga omställning som våra medborgare, företag och samhälle behöver göra. Vi har nu möjlighet att höja blicken, ta klivet framåt och leda Sverige och Europa in i en ny, grön framtid, skriver Fredrick Federley och Rickard Nordin (C).

DEBATT. Den kris som världen nu uthärdar påverkar världsekonomi, drabbar företag och begränsar människors vardag. Sverige är tyvärr inget undantag. Våra företag upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan inte bara viker utan mer eller mindre upphör och det påverkar alla andra delar av vårt samhälle.

De insatser som Centerpartiet nu genomför tillsammans med regeringen och Liberalerna för att rädda företag och stabilisera vår ekonomi är därför historisk i omfattning.

Under denna pandemi har vi tillsammans med de andra partierna i riksdagen tagit beslut med brett politiskt stöd på mycket kort tid. När det verkligen gäller jobbar alla delar av vårt samhälle tillsammans. Regering och opposition samarbetar kring åtgärder, departement och myndigheter koordinerar insatser, företag och medborgare ställer om och bidrar.

För vissa har detta lett till en önskan om lika stor handlingskraft när det kommer till att ställa om vårt samhälle till ett förnybart sådant, genom att gynna gröna jobb och tekniker i framtida stimulanspaket. Men för andra är den ekonomiska krisen en anledning till att pausa den gröna omställningen och driva igenom en klimatskeptisk agenda.

Runt om i EU och i Sverige börjar nu röster höjas både från partier långt till höger, och även vissa industrier, att både slopa handeln med utsläppsrätter (EU:s viktigaste klimatverktyg) och den Gröna given (EU:s helomfattande miljö- och klimatprogram). När den värsta krisen har lagt sig kommer vi behöva välja väg.

Centerpartiets fokus här och nu är att tillsammans med kollegor från andra partier fokusera vårt arbete med att stabilisera ekonomin och motarbeta spridningen av coronaviruset i samhället. Men när coronaspridningen är under kontroll och Sveriges och Europas ekonomi har stabiliserats, då kommer vi behöva fokusera på att sparka igång ekonomin genom satsningar på grön teknik, hållbara lösningar, nya företag och därmed nya gröna jobb.

Det faktum att det runt om i världen kommer små tecken på att pandemin ger naturen lite andrum, borde ge hopp om att det ännu inte är försent. Det borde skapa en större beslutsamhet att slå in på en hållbar väg. EU:s ”Gröna giv” och våra framtida stimulanspaket är en fantastisk möjlighet för Sverige att göra just det. Nya mål och ny lagstiftning tillsammans med många miljarder i investeringar kommer kunna styra om ekonomin mot ett hållbart samhälle med en grön tillväxt.

Alternativet är att låta saker vara som dom är. Just nu lever vi i det konsumtionsbegränsade samhälle som vänstern brukar drömma om. Med facit i hand ser vi hur samhället knakar i fogarna när tillväxten uteblir. Våra företagare går i konkurs, medborgare mister sina arbeten och ohälsotalen kan komma skjuta i höjden tillsammans med arbetslösheten.

När jobb och hälsa hotas, då riskerar fler att bry sig allt mindre om klimatet.  Lösningen på klimatfrågan är inte att fortsätta bromsa tillväxten. Det är en ohållbar väg att vandra.

Till skillnad från vänstern vet vi i Centerpartiet att när tillväxten stannar, då uteblir resurserna till den gröna omställningen och välfärden. Och till skillnad från den populistiska högern vet vi att klimatet inte kan vänta. Att vi har ett svenskt riksdagsparti, som för bara något år sedan pratade om ”klimat” inom citationstecken, som vill pausa hela EU:s klimatarbete är knappast förvånande, däremot mycket alarmerande.

Ingen av dessa politiska krafter har en hållbar lösning på de monumentala utmaningar som Sverige och EU står inför efter att den värsta krisen lagt sig. Sverige måste agera som en motpol till de krafter som nu vill pausa den gröna omställningen och i stället visa på att denna omställning är lösningen för att sparka igång ekonomin.

Vi i Sverige har tillsammans, och på mycket kort tid, visat att det går att ställa om ett samhälle snabbt. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna men också oppositionen har vidtagit stora och nödvändiga åtgärder för att både begränsa smittspridningen och stötta företag för att rädda jobb. Det är en omställning utan motstycke i modern tid.

Vi vet även att ytterligare åtgärder kommer behövas för att få igång vår ekonomi, samtidigt som vi har all den teknik som behövs för att ställa om Sverige. Det som återstår är politisk vilja att använda våra framtida stimulanspaket för att investera i grön teknik, hållbara lösningar, nya företag och därmed nya gröna jobb. Detta är inte bara en möjlighet utan även en nödvändighet och den väg som Sverige måste ta.

Det är mänskligt att företagare och medborgare i tider likt dessa oroar sig över sin ekonomi. Dessa ser nu till oss i politiken för ledarskap. Brist på politisk vilja får inte och ska inte stå i vägen för den nödvändiga omställning som våra medborgare, företag och samhälle behöver göra. Vi har nu möjligheten att höja blicken, ta klivet framåt och leda Sverige och Europa in i en ny, grön framtid.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker, (C)
Rickard Nordin, Klimatpolitisk talesperson, (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE