Omöjligt att förstå er vurm för kärnkraft, M

Slutreplik från Centerpartiet om energipolitik och klimat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medan Centerpartiet tar ansvar genom att ta fram klimat- och kostnadseffektiva lösningar på verkliga utmaningar ägnar sig Moderaterna åt att skicka en dyr kärnkraftsnota till skattebetalarna, skriver Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C).
Medan Centerpartiet tar ansvar genom att ta fram klimat- och kostnadseffektiva lösningar på verkliga utmaningar ägnar sig Moderaterna åt att skicka en dyr kärnkraftsnota till skattebetalarna, skriver Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C).

SLUTREPLIK. Centerpartiet välkomnar att Moderaterna tar hotet mot klimatet på allvar. Men eftersom det redan i dag finns billigare och säkrare fossilfria energikällor som går snabbare att få på plats, är det omöjligt att förstå Moderaternas vurm för kärnkraft. Effektivitet brukar ju vara ett ledord i Moderaternas klimatpolitik.

Vattenfalls beslut att stänga två reaktorer på kärnkraftverket Ringhals grundar sig på marknadsmässiga och tekniska skäl. Det är helt enkelt inte lönsamt att driva dem vidare och reaktorerna är dyra att ersätta.

Att det är dyrt att bygga nya kärnkraftverk har visat sig både i Finland och Storbritannien, där förseningarna blivit långa och kostnaderna skyhöga med mångdubblade elpriser som följd.

Faktum är att ny tysk forskning visar att det aldrig någonsin byggts ett kärnkraftverk på marknadsmässiga villkor. Teknikutvecklingen på förnybart har gått snabbt och redan i dag är det billigare med ny vindkraft och solkraft än ny kärnkraft, och det finns ingenting som tyder på att det skulle bli annorlunda i framtiden. Tvärtom byggs nu vindkraft på marknadsmässiga villkor i Sverige.

Det råder inte brist på el i Sverige. Tvärtom producerar vi mer el än vad vi gör av med. Problemet är att vi helt enkelt inte har elledningar som klarar att leverera in i större städer i tillräcklig skala. Varken ny kärnkraft eller vindkraft löser det problemet.

För att lösa detta har Centerpartiet i stället lagt fram flera förslag, exempelvis att snabba på processerna så att det går snabbare att bygga nya ledningar, förenkla regelkrånglet för att underlätta för lokal elproduktion i städer där behovet är som störst, och möjliggöra en mer flexibel elanvändning som minskar riskerna för effekttoppar och som gör det mer lönsamt för konsumenter att sprida ut elanvändningen under dygnet.

Det råder inte brist på förnybar energi. Att som Moderaterna hävda att utan kärnkraft riskerar vi att frysa under vintern är helt felaktigt. Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. För att täcka hela Sveriges elbehov skulle det räcka med att installera solpaneler över en yta motsvarande tre fjärdedelar av Öland.

Utmaningen handlar om att klara överföringen och efterfrågan oberoende av väder – när solen inte lyser och vinden inte blåser. Lösningen stavas en kombination av förnybar energi, energilagring och större flexibilitet i energisystemet.

De satsningar som Centerpartiet fått igenom i januariavtalet kommer att göra det enklare och billigare att exempelvis sätta solceller på taket, köpa batterilager och göra det mer lönsamt att sälja sitt överskott av solel till grannarna.

Medan Centerpartiet tar ansvar genom att ta fram klimat- och kostnadseffektiva lösningar på verkliga utmaningar ägnar sig Moderaterna åt att skicka en dyr kärnkraftsnota till skattebetalarna.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE