Nej, vårt parti ska inte tvätta rent SD

Rossana Dinamarca: Sjöstedt låter sig utnyttjas – och bäddar för en SD-ledd regering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Samtidigt som det hurras över välfärdsmiljarder så har vi varit med och hjälpt till att tvätta SD. Vänsterpartiet har låtit sig utnyttjas för att M och KD ska kunna närma sig Åkesson, skriver Rossana Dinamarca.
Samtidigt som det hurras över välfärdsmiljarder så har vi varit med och hjälpt till att tvätta SD. Vänsterpartiet har låtit sig utnyttjas för att M och KD ska kunna närma sig Åkesson, skriver Rossana Dinamarca.

DEBATT. När Jonas Sjöstedt i januari förra året gav grönt ljus till Stefan Löfven att bilda regering med MP, C och L gjorde han det med ett ”misstroendelöfte”.

Sjöstedt sa sig vara beredd att gå samman med M och KD om regeringen gjorde verklighet av sina löften om marknadshyror och försämringar av Las.

Den som kan de fyra räknesätten visste dock att det inte skulle räcka. Det skulle också kräva SD:s stöd. Detta ville, och vill fortfarande, inte Jonas Sjöstedt medge. Förmodligen eftersom det vore ett brott mot partiets antirasistiska strategi som säger att ”Vi formar vår politik utan att snegla på hur SD kan tänkas ställa sig”. 

När såväl misstroendeförklaringen väcktes med anledning av privatiseringen av arbetsförmedlingen som kravet om minst 10 miljarder till välfärden, så räckte det inte att få med sig moderater och kristdemokrater.

Såklart var partiet medvetna om att det hängde på hur SD skulle komma att ställa sig. Och det var ju när SD anslöt sig som privatiseringen stoppades och regeringen puttade in 7,5 miljarder extra till välfärden.

Utan M, KD och SD utgör inte V ett hot.

Mina flöden på sociala medier har de senaste dagarna fyllts av triumferande uppdateringar över de extra välfärdsmiljardena.

Visst är det viktigt och Vänsterpartiet förtjänst, men jag har svårt att känna den söta smaken av seger. Tvärtom känns det sådär strävt i munnen som när en har bitit i en gammal nöt och den bittra smaken fastnar i munnen.

Är vi inte medvetna om att samtidigt som det hurras så har vi varit med och hjälpt till att tvätta SD?

I valet 2018 tog Liberalerna och Björklund varje tillfälle i akt att dra likhetstecken mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vi skulle vara ytterlighetspartierna som inte gick att samarbeta med. Efter valet sa M och KD precis tvärtom, att man måste kunna tala med alla partier (läs SD) som blivit valda till riksdagen.

Och jag menar att Vänsterpartiet låtit sig utnyttjas för att M och KD ska kunna närma sig SD.

Det är naturligtvis inte av välvilja för V eller av omsorg för välfärden som M och KD är beredda att gå ihop med V. De har varit ansvariga för att slakta den under sin tid i regeringen och i sina positioner ute i kommuner och regioner.

Nä, det här är en liten eftergift de gör för att legitimera sitt närmande till SD. Frågan är varför V låter sig användas till detta?

Mitt svar är att V försöker göra vad de kan för att blidka den kritik som finns internt mot att partiet varit osynliga sedan de släppte fram regeringen. Jag anser dock att den här strategin är mycket farlig.

De segrar vi vinner nu kan visa sig vara pyrrhussegrar när vi har en SD-ledd regering, som vi har varit med och tvättat. 

Vill jag plötsligt inte att Vänsterpartiet ska vara högljudd opposition? Jo självklart, men den chansen spelades bort i och med att partiet släppte fram den socialdemokratiska högerregeringen – utan att få något som helst för det.

Enda alternativen för att komma ur tvätteriet är ett extra val eller att stilla bida sin tid till nästa val, men med fler sådana här överenskommelser kommer vi bädda för en alt right-regering.


Rossana Dinamarca, f.d riksdagsledamot för Vänsterpartiet 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE