Debatt

Vår hand är utsträckt för en ny energipolitik

Replik från Moderaterna om energipolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna har ställt krav på en ny energipolitik som värnar all typ av fossilfri elproduktion. Vår hand till regeringen är fortfarande utsträckt för att ta ansvar för en sammanhängande energipolitik, skriver Lars Hjälmered.
Moderaterna har ställt krav på en ny energipolitik som värnar all typ av fossilfri elproduktion. Vår hand till regeringen är fortfarande utsträckt för att ta ansvar för en sammanhängande energipolitik, skriver Lars Hjälmered.

DEBATT

REPLIK. Sverige har unika förutsättningar att bli ett av världens första fossilfria samhällen. Men för att minska utsläppen krävs hårt arbete och att politiken visar vägen.

Vi delar Teknikföretagens bild av att Sverige behöver en energipolitik som skapar förutsättningar att klara klimatomställningen. Det krävs mer el om samhället ska kunna ställa om från fossila bränslen till el. Lika viktigt är investeringar i elnäten för att säkra överföringskapaciteten.

Projektet Hybrit för att tillverka utsläppsfritt stål är ett exempel som belyser vikten av ökad elproduktion och investeringar i elnäten. Tillverkningen kräver el motsvarande en tiondel av Sveriges elförbrukning.

Samtidigt behöver elnäten byggas ut. I dag är det inte möjligt. Elen räcker inte till och tillståndsprocesserna för nya ledningar går i stå.

Det här sätter fingret på behovet av en ny energipolitik. Moderaterna har ställt krav på en ny energipolitik som värnar all typ av fossilfri elproduktion. Vi vill se en politik som utvecklar elmarknaden och främjar investeringar i elnäten.

Regeringspartierna har inte gått oss till mötes, och avser inte ta gemensamt för energipolitiken. Med anledning av det gör vi moderater vårt yttersta för att vinna gehör för vår energipolitik i riksdagen. Det har bland annat resulterat i att regeringen tvingats värna den fossilfria elproduktionen i förhandlingar EU. Det är ett steg i rätt riktning.

Vår hand till regeringen är fortfarande utsträckt för att ta ansvar för en sammanhängande energipolitik. Det är illavarslande att man inte vill kroka arm för en mer effektiv energipolitik som värnar klimatet.


Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT Agera i stället för att låsa er om kärnkraft

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Energipolitik

Elbrist

Kärnkraft