Primärvården är inte ”er” reform, liberaler

Replik från Dag Larsson (S) om att ställa om svensk sjukvård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Liberalerna slår in en en vidöppen dörr när dom förklarar att det är dags för ”deras” sjukvårdspolitiska reform, skriver Dag Larsson.

REPLIK. Det är med stigande förvåning som jag tar del av Liberalernas artikel om att det är dags för deras primärvårdsreform.

Liberalerna låter påskina att omställningen av svensk sjukvård i riktning mot en fungerande primärvård skulle vara ett liberalt projekt som drivs fram i hård strid mot Sveriges övriga politiska partier.

Omställningen från sjukhustung vård till mer primärvårdsbaserad vård utretts länge av såväl Göran Stiernstedt (Effektiv vård OUU 2016:02) som av Anna Nergårdh (Samordnad utveckling för god och nära vård SOU 2017:01).

Båda utredningarna har mötts av mycket positiva reaktioner från samtliga politiska partier. Liberalerna slår in en en vidöppen dörr när dom förklarar att det är dags för ”deras” sjukvårdspolitiska reform.

Omställningen av svensk sjukvård kommer att bli besvärlig. Inte minst eftersom många regioner brottas med stora ekonomiska utmaningar. Staten kommer att behöva hjälpa till med ökande statsbidrag de kommande åren.

Partier som vill utveckla sjukvården behöver inse att utrymmet för skattesänkningar är obefintligt, om vi ska kunna värna fungerande sjukvård i hela Sverige.

Sen kommer det vara helt nödvändigt att regioner hushåller med sina resurser. Att bygga jordklotets dyraste sjukhus (NKS) eller att experimentera med kostnadsdrivande vårdval i den öppna specialistvården, som liberalerna ägnat sig åt i region Stockholm, är inte exempel på god hushållning med sjukvårdens skattepengar.

Jag betvivlar dessutom att omställningen till mer primärvård underlättas av att man avskedar personal på akutsjukhusen. I framtidens sjukvård behövs såväl välfungerande vårdcentraler som fungerande vårdavdelningar och akutmottagningar på sjukhusen.


Dag Larsson, riksdagledamot, ledamot i socialutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Så här skriver du en debattartikel 00:34

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM