SD vilseleder grovt om bensinskatten

Replik från Centerpartiet om priset på drivmedel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tvärt emot vad SD påstår så har Centerpartiet lyckats stoppa en extraskatt på bensin, skriver Emil Källström.
Tvärt emot vad SD påstår så har Centerpartiet lyckats stoppa en extraskatt på bensin, skriver Emil Källström.

REPLIK. SD-ledamöterna Oscar Sjöstedt och Martin Kinnunen skriver om att bensinskatten ökar med 15 öre per liter. Detta är ett stort svek mot landsbygden, menar de, och försöker lägga skulden på bland annat Centerpartiet.

I sann Sverigedemokratisk anda ägnar de sig åt skrämselpropaganda och undanhåller läsarna från fakta. SD får det att låta som att bensinpriset nu höjs till följd av budgetförhandlingarna mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna. Den som läser artikeln kan få intrycket att vi nu aktivt höjer bensinskatten.

Det stämmer inte. Tvärtom har Centerpartiet lyckats stoppa en extraskatt på bensin. Vad Sverigedemokraterna inte berättar för läsarna är att det enda som nu sker är att skatten årligen och automatiskt justeras för inflationen, en så kallad indexering. Det har skett sedan 90-talet och är en anpassning till övriga prisökningar i svensk ekonomi.

Under förra regeringen infördes dock en extra uppräkning, även kallad överindexering, vilket innebar att bensinpriserna ökade mer än inflationen.

I årets budget har Centerpartiet fått igenom en skattesänkning på bensinen som motsvarar överindexeringen, vilket innebär att bensinpriset bara höjs i takt med inflationen, som det brukar göra.

Inget extra pålägg – ingen extraskatt. Det handlar om 15 öre per liter i automatisk ökning av skatten för bensin nästa år. Det är för övrigt en mindre uppräkning än den höjning som skett i år med budgeten som M och KD fick igenom – den budget som SD röstade ja till. Den innebar att uppräkningen av bensinskatten blev 17 öre.

Faktum är att den automatiska uppräkningen som nu sker är den lägsta på många år. 2016 var den exempelvis hela 58 öre. Bensinskatten går alltid upp på grund av indexeringen, men just i år höjs den ovanligt lite. Detta tack vare Centerpartiet som stoppade en extraskatt på bensin.

Allt detta undanhåller SD läsarna. I stället tar de tillfället i akt att försöka skapa oro och framställa det som ett svek mot landsbygden. De borde läsa på om alla de satsningar på landsbygden som Centerpartiet nu fått igenom.

I budgeten finns en rad reformer som stärker landsbygden. Det handlar bland annat om riktade skattesänkningar för folk som bor på landsbygden, satsningar på infrastruktur, utbyggnad av bredband, fler lokala servicekontor, förbättringar för svenska skogsägare, mindre kostnader för vårdaktörer på landsbygden och ett omfattande bondepaket.

Totalt handlar det om satsningar varje år på över två miljarder på landsbygden som Centerpartiet har drivit igenom.

Samtidigt som vi stoppar en extrahöjning på bensinskatten inser vi, till skillnad från SD, att bensinen måste fasas ut och ersättas av förnybart. Därför har vi också i budgeten drivit igenom stora satsningar på förnybara bränslen, som till exempel ny laddinfrastruktur och satsningar på miljöbilar. Totalt satsas över en miljard kronor på fler gröna transporter.

Vi lever i ett land med stora avstånd och de flesta bilar går fortfarande på bensin och diesel. Livspusslet för hushåll utanför städerna som är beroende av bilen måste gå ihop. Därför stoppar Centerpartiet extraskatten på bensin – samtidigt som vi jobbar stenhårt för att trycka tillbaka klimathotet.


Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE