Sätt stopp för kungens makt över Djurgården

Debattören: Risk att hovet nyttjar de exklusiva adresserna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Risken för att kungen nyttjar Djurgårdens exklusiva adresser som en sorts särskilda avlöningar eller gratifikationer kan inte helt uteslutas, skriver Dag Larsson, riksdagledamot (S).
Risken för att kungen nyttjar Djurgårdens exklusiva adresser som en sorts särskilda avlöningar eller gratifikationer kan inte helt uteslutas, skriver Dag Larsson, riksdagledamot (S).

DEBATT. Djurgården är ett fantastiskt område beläget mitt i centrala Stockholm. Museerna, grönområdena och nöjeslivet är en oas i storstadens betongöken. Djurgården ägs av oss alla det vill säga av den svenska staten.

Samtidigt står Djurgården helt bortom demokratisk inflytande och insyn. För mer än två århundraden sedan beslutade Sveriges riksdag (dåvarande riksens ständer) att Djurgården skulle styras och förvaltas av kungen. Under förutsättning att kungen inte använde området för ”några serskilda aflöningar” eller till gratificationer till några wissa personer”.

Alla som vandrar omkring på Djurgården noterar snart att området inte bara innehåller gröna skogar och ängar. Djurgården är dessutom översållat av palats, ståtliga villor samt bostadshus. Vem som får bo där och till vilka villkor är inte föremål för offentlig insyn.

Risken för att kungen nyttjar Djurgårdens exklusiva adresser som en sorts särskilda avlöningar eller gratifikationer kan inte helt uteslutas.

Åtminstone så länge som den offentlighetsprincip som gäller all övrig statlig förvaltning inte anses gälla Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Tiden är mogen att förnya riksens ständers beslut och att låta demokratisk insyn och kontroll gälla även Djurgården. Jag har lagt en motion i Sveriges riksdag med just detta syfte. Nu återstår att se hur riksdagens övriga ledamöter ställer sig till kravet att Djurgården ska lämna feodalismens tidevarv bakom sig för att träda in i demokratins tid.


Dag Larsson, riksdagledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE