Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Migration är ingen svensk succé, Ylva

SD: Ylva Johansson inte rätt för EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-10-11 | Publicerad 2019-10-10

Sverige har mycket av värde att exportera till andra länder i Europa, men vårt lands migrations- och integrationspolitik är inte en sådan sak. Om Ylva Johanssons egen solidaritet i första hand hade legat hos Sverige och svenska medborgare, hade hon kanske insett det, skriver Paula Bieler och Jonas Andersson (SD).

DEBATT. Ordet solidaritet syftar på sammanhållning mellan olika människor inom en grupp, att man är beredd att hjälpa till inom gemenskapen. Det har sitt ursprung i det franska rättsväsendet, men kidnappades sedermera av socialister och kommunister. Beteckningen ”internationell solidaritet” kunde då exempelvis betyda militära invasioner i andra länder, exempelvis Sovjetunionens ockupation av Tjeckoslovakien 1968.

Kanske är det därför det känns så naturligt för den föreslagna kommissionären och socialdemokraten Ylva Johansson att tala om en ”tvingande solidaritet”, vilket hon gjorde i SVT Agenda tidigare i veckan. Hon har trots allt en bakgrund som riksdagsledamot för Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK), innan muren föll och under den tiden partiet ännu inte filat bort kommunismen ens från ytan.

Uttalandet gjordes med anledning av att flera EU-länder sagt nej till ett ökat mottagande av asylsökande, och i sedvanlig Socialdemokratisk anda är detta något som Johansson inte är redo att acceptera. Solidaritet i Socialdemokraternas värld är nämligen inget som har med frivillighet, en känsla av empati eller medmänsklighet att göra. Övriga europeiska länder ska påtvingas den svenska migrationspolitiken och solidariteten – vare sig de vill eller inte.

Följden av migration och en hastigt ökad mångfald är inte sällan att tillit och sammanhållning i samhället minskar. Detta är precis vad som hänt i Sverige de senaste decennierna, men som av någon outgrundlig anledning helt verkar ha gått Ylva Johansson förbi. I utfrågningen i EU-parlamentet betonade Ylva Johansson att hon är stolt över att ha varit med och format den svenska migrations- och integrationspolitiken och att hon under migrationskrisen haft ansvar för statens åtgärder för integration av invandrare.

Ingen reflektion kring kommuner som går på knäna ekonomiskt och nästan är beredda att revoltera mot det centrala S-styret, inget om den extremt höga arbetslösheten bland utomeuropeiska invandrare, inget om det växande utanförskapet och gängkriminaliteten i förorterna där bilar brinner och explosioner blivit en sorglig vardag.

Det är alltså fullt förståeligt att det finns ett flertal EU-länder som ser Sverige som ett varnande exempel på hur ett högt mottagande av asylsökande kan påverka samhället. Det är även fullt logiskt att samma länder motsätter sig såväl Ylva Johanssons kommissionärskap som den ”tvingande solidariteten” hon förespråkar i migrationsfrågor.

Samarbete ska inte bygga på tvång. Migration och flyktinghjälp är i stället frågor där medlemsstaterna bör ha vetorätt, för att utifrån nationella förutsättningar kunna välja sina egna strategier för flyktinghjälp.

En sådan strategi är att sträva efter att fokusera hjälpen till konfliktzonernas närområden – där de allra flesta flyktingar befinner sig och där hjälpen gör som mest nytta. Det är något som Sverigedemokraterna förespråkat under lång tid, då det varken är en rimlig eller hållbar utgångspunkt att begära att merparten av världens flyktingar ska komma till Europa för att få hjälp.

Detta verkar dock inte ligga i linje med Ylva Johanssons och Socialdemokraternas vision för EU, som i stället tycks se en ansvarslös och socialt urholkande asylrelaterad migration som ett självändamål.

Sverige har mycket av värde att exportera till andra länder i Europa, men vårt lands migrations- och integrationspolitik är inte en sådan sak. Om Ylva Johanssons egen solidaritet i första hand hade legat hos Sverige och svenska medborgare så hade hon kanske insett det.


Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson (SD)
Jonas Andersson, ledamot i Socialförsäkringsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.