L, ni har slutat ställa krav i skolpolitiken

Replik från Axén Ohlin (M) till Haddad (L) om skolpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Liberalerna och Roger Haddad är ansvariga för att den S-ledda regeringen får fortsätta att bedriva en dålig skolpolitik. Därför är kritiken mot utbildningsminister Anna Ekström magstark, skriver Kristina Axén Olin (M).
Liberalerna och Roger Haddad är ansvariga för att den S-ledda regeringen får fortsätta att bedriva en dålig skolpolitik. Därför är kritiken mot utbildningsminister Anna Ekström magstark, skriver Kristina Axén Olin (M).

REPLIK. Liberalerna och Roger Haddad är ansvariga för att den S-ledda regeringen får fortsätta att bedriva en dålig skolpolitik. Därför är kritiken mot utbildningsminister Anna Ekström magstark.

Resultatet efter de senaste årens rödgröna utbildningsministrar är förvärrad lärarbrist och stora avhopp från lärarutbildningen. Knappt hälften av landets lärarutbildningar får godkänt, enligt Universitetskanslersämbetets utvärdering. Regeringens svar är att tillsätta en ny utredning.

Varför utreda mer när vi vet svaret? Lärarutbildningen innehåller för lite praktik och ledarskap. Den behöver också ge mer kunskap om barn med funktionsvariationer och barn som har annat modersmål än svenska.

I riksdagen har Moderaterna sedan länge arbetat för att lärare ska få bättre möjligheter till kompetensutveckling och att erfarenhet och skicklighet ska synas i lönekuvertet. Dessutom måste det finnas bättre möjligheter att växla om från andra yrken till läraryrket samtidigt som antagningskraven till lärarutbildningen behöver skärpas.

Det här är inte reformer som den S-ledda regeringen har varit intresserad av. Tvärtom så har Anna Ekström och regeringen inte presenterat ett enda förslag för att förbättra lärarutbildningen eller lärarnas situation.

Liberalerna hade kunnat ställa krav på fler reformer i januariöverenskommelsen för att stärka läraryrket. Tyvärr avstod man från att göra det.

Kristina Axén Olin, Utbildningspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE