Höj pensionen i stället för pensionsåldern

Vänsterpartiet: I dag beslutade riksdagen att höja åldern för att få ta ut pension

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag fattades beslutet att åldersgränsen för att få ta ut inkomstgrundad ålderspension höjs från 62 till 63 år. Vi i Vänsterpartiet anser i stället att pensionerna ska höjas, inte pensionsåldern, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.
I dag fattades beslutet att åldersgränsen för att få ta ut inkomstgrundad ålderspension höjs från 62 till 63 år. Vi i Vänsterpartiet anser i stället att pensionerna ska höjas, inte pensionsåldern, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.

DEBATT. Trots att så många människor inte orkar arbeta hela vägen fram till dagens pensionsålder, beslutade riksdagen i dag att höja pensionsåldern.

Förslaget kom från partierna i pensionsgruppen – ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Vi i Vänsterpartiet anser i stället att pensionerna ska höjas, inte pensionsåldern.

När dagens pensionssystem konstruerades på 90-talet gjordes det med löftet om att den allmänna pensionen skulle ge 60 procent av den tidigare inkomsten.

Men det var inte så det blev. I stället får dagens pensionärer mindre än hälften av sin tidigare inkomst i inkomstgrundad pension.

Anledningen till att pensionerna har minskat, som andel av slutlönen, är att vi lever längre i dag än när pensionssystemet infördes. Medelpensionsåldern ligger samtidigt fortsatt på omkring 65 år.

Finanspolitiska rådets analys pekar på att detta beror på att de som har låg pension och skulle behöva arbeta längre inte klarar av det, och att de som klarar av att arbeta längre har så pass hög pension att de inte behöver det. För dagens arbetsmarknad är inte jämlik.

Sedan 90-talet har arbetsmiljön försämrats inom flera yrken. Färre kollegor ger ett stressigare arbetsliv i sjukvården, omsorgen och skolan.

Pensionsåldern är alltså inte anpassat till den verklighet som råder i arbetslivet.

Att knyta pensionsåldern till medellivslängden kan verka logiskt, men en högre medellivslängd behöver inte betyda att vi kan arbeta längre. Att vi lever längre betyder inte nödvändigtvis att våra ryggar och knän håller längre eller att vi klarar av en ständigt ökande stress och press.

Inom fackförbundet Kommunal orkar medlemmarna i genomsnitt arbeta fram till 63 års ålder. Den faktiska pensionsåldern i flera LO-yrken ligger på 61–62 år.

Det innebär att stora grupper får en ännu lägre pension eftersom de tvingas gå i förtid.

Socialdemokraterna i samarbete med Moderaterna och de andra i pensionsgruppen fortsätter att möta de sjunkande pensionerna genom att höja åldersgränserna. Människor ska tvingas arbeta längre genom högre åldersgränser för när pension kan tas ut.

Att många inte kan arbeta längre blundar såväl regeringen som pensionsgruppen för. För att lösa de problemen krävs helt andra förslag.

Det handlar om arbetsmarknadssatsningar, satsningar på arbetsmiljö, på att motverka skadlig stress och omställning. På dessa områden har varken pensionsgruppen eller regeringen levererat några lösningar.

Hur långa våra liv blir skiljer sig dessutom kraftigt mellan olika grupper i samhället. Bland män med förgymnasial utbildning har den förväntade medellivslängden stått stilla. Bland kvinnor med förgymnasial utbildning har den till och med förkortas.

De lever kortare – men deras pensionsålder ska ändå höjas.

Personer med kort utbildning har också fler förväntade år med aktivitetsnedsättning än personer med hög utbildning.

Det innebär att de som klarat av ett långt arbetsliv i ett krävande arbetaryrke, utöver en mycket låg pension, också kan vänta sig sämre hälsa.

En anledning till de låga pensionerna är att inbetalningarna till pensionssystemet och de medföljande pensionsrätterna är lägre än tänkt.

Vänsterpartiet vill höja inbetalningarna och pensionsrätterna till de 18,5 procent av lönen som var tänkt när systemet infördes.

Vänsterpartiet pratar inte bara, vi agerar. Vi har redan sett till att den största höjningen av grundskyddet någonsin ligger på riksdagens bord. Nästa steg bör vara att höja inkomstpensionerna för alla.

Vi föreslår att inkomstpensionerna höjs med 13,4 procent, vilket i genomsnitt ger nästan 2 000 kronor mer i månaden.

Vi är tydliga. Det är pensionerna som ska höjas, inte pensionsåldern.


Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet
Ida Gabrielsson, socialförsäkringspolitisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE