ÅSIKT

Bort med spärrarna – för trygghetens skull

Replik från V om hur vi minskar våldet och ökar säkerheten i samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Att poliser säger upp sig är precis av samma skäl som för sjuksköterskor eller sopåkare: dålig lön och dåliga arbetsvillkor. Ta istället ditt ansvar som trafiklandstingsråd och gör det bättre för de arbetsgrupper du ansvarar för och gör det nu, skriver debattören.
DEBATT

REPLIK. Kristoffer Tamsons (M) påstår, utan att ange fakta, att narkotikan, klottret och fuskåkandet brer ut sig. Tamsons borde Istället satsa på trygghet i den verksamhet han själv kan styra genom att ta bort biljettspärrarna. Det är inget välkomnande sätt att använda kollektivtrafiken på och då tar vi inte upp alla klämskador och förstörda väskor som de orsakar. Om det fungerar i Tyskland att inte ha några spärrar så borde det fungera i Sverige.

Att ta bort spärrar vid tunnelbana och pendeltåg skulle dessutom underlätta om lokalerna måste utrymmas vid brand eller annat larm. Det som är bra med nya stationen Stockholm City är bland annat att den är försedd med plattformsväggar, vilket är ett sätt att skydda resenärer vid trängsel från att ramla ned på spåren. Tamsons glömmer bort alla som skadas och dödas av att hamna på spåren.

Ett borttagande av spärrar och införande av plattformsväggar andas modernitet och sätter resenärernas säkerhet och trygghet främst. Det är något du Kristoffer Tamsons (M) skulle kunna prioritera framför uniformerade vakter.

Lite andra tips är att återanställa konduktörerna, vilket skulle ge mer personal till att hjälpa våra resenärer, och stoppa uppsägningen av städarna i pendeltågen.

Att poliser säger upp sig är precis av samma skäl som för sjuksköterskor eller sopåkare: dålig lön och dåliga arbetsvillkor. Ta istället ditt ansvar som trafiklandstingsråd och gör det bättre för de arbetsgrupper du ansvarar för och gör det nu.

Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare i Stockholms läns landsting

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM