ÅSIKT

Eloge till dig – men problemet kvarstår

Slutreplik till nyanlände Shoaib om utrikes föddas skolgång

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Läraren Tomas Jönsson svarar på nyanlände Shoaibs replik: ”Din solskenshistoria till trots så kvarstår faktum.Utrikes födda är kraftigt överrepresenterade bland elever som inte klarar av grundskolan med godkända betyg.”
DEBATT

SLUTREPLIK. Det är naturligtvis roligt att läsa om dig Shoaib Ramazani och din upplevelse av Sverige och den svenska skolan.

Du utmärker dig på många sätt. Inte minst så är din förmåga att formulera en så korrekt debattartikel efter att bara ha varit i Sverige ett knappt år häpnadsväckande. All eloge till dig, din skola och dina lärare.

Att skriva en så välformulerad debattartikel klarar väldigt få svenskfödda sjundeklassare, väldigt få. Din solskenshistoria till trots så kvarstår faktum.

Utrikes födda är kraftigt överrepresenterade bland elever som inte klarar av grundskolan med godkända betyg. Utrikes födda är också kraftigt överrepresenterade när det gäller vissa typer av brott. Jag påstår att det finns ett samband och att det kan motverkas.

Den nya skolform som jag föreslår ska vara helt integrerad i den vanliga skolan och eleverna ska dessutom kunna växla skolform utifrån individuella förutsättningar och framsteg. Du, Shoaib, skulle alltså gå kvar i din vanliga klass.

Det finns många ämnen som är både intressanta och viktiga men jag är övertygad om att vi måste prioritera. De flesta barn, oavsett ursprung, lär sig inte att skriva en korrekt debattartikel på ett främmande språk på mindre än ett år. Det vet alla som någon gång själv försökt att lära sig ett nytt språk.

Ribban på kunskapskraven ska naturligtvis ligga högt men man läser inte in nio års skolgång på ett eller två år. Inte ens om man hade fått läsa in det helt på sitt modersmål så är det möjligt.

Varje dag förlorar elever i Sverige sin motivation på grund av orimliga krav. Det är dags att inte bara ställa höga utan också rimliga och relevanta krav som skapar möjligheter för integration, hopp och innanförskap.


Tomas Jönsson, lärare


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM